Srednjoškolci ETŠ „Knjaz Miloš“obeležili Svetski dan hrane: spremanje hrane sa apetitom

Pravilna ishrana, hrana našeg podneblja i fizička aktivnost  čine najbitnijie stavke, kada je u pitanju zdravlje. Procenjuje se da danas u svetu ima oko 670 miliona gojaznih, takođe je veliki broj gojazne dece, a oko 800 miliona ljudi je gladno. O značaju i važnosti zdrave ishrane, govorili su nam učenici ekonomsko-trgovačke škiole “Knjaz Miloš”, kao i o uspešnoj humanitarnoj akciji koju su organizovali povodom 16. oktobra, Svetskog dana hrane.

Učenički parlament  zajedno sa profesorkama Jasminom Vujičić i Jasminom Brković  organizovao je akciju u kojoj smosvi doneli voće i od njega pravili salatu koju smo delili u školi. U ovom događaju koji je trajao od srede do petka učestvovao je veliki broj naših drugara iz škole, tako da smo veoma zadovoljni odzivom i organizacijom. Novac ćemo dati u humanitarne svrhe, deci kojoj je pomoć najpotrebnija. Ovo je važan gest, sa idejom da razvijemo empatiju među učenicima, kao i svest o tome da naše malo nekome  mnogo  znači –rekla je Aleksandra Paunović, učenica 4. godine ETŠ “Knjaz Miloš”.Aleksandra Paunović, učenica 4. godine ETŠ “Knjaz Miloš”.

U događaju je učestvovao i tim učenika kuvarskog smera sa profesorom Vojkanom Miailovićem, koji je spremio ukusne tradicionalne  specijalitete, jer je domaće uvek najbolje.

-Bilo nam je izuzetno zadovoljsto da učestviujemo u humanitarnoj akciji  “Zdrava hrana” , pripremili smo veliki broj tradicionalnih specijaliteta. Nije važno samo dan ili dva razgovarati o ishrani. Svakodnevica treba da nam bude zdrava jela, lepa,kvalitetna i konkretna ishrana. Ja inače uživam u pripremanju hrane i puno toga smo naučili da spremimo- kaže Mihailo Đurđević, učenik 2. godine kuvarskog smera.Mihailo Đurđević, učenik 2. godine kuvarskog smera

Umerenost u hrani, u slatkišima, manji i češći obroci i pravilno žvakanje hrane,ključni su činioci vitalnosti i imuniteta. Umesto slatkiša, može voće ili med, umesto belog, tamni hleb.  Crna čokolada je ukusnija i zdravlja,kažu stručnjaci, a medenjaci sa cimetom i medom su tradicija. Zdrava hrana potrebna nam je svakoga dana, kažu učenici milanovačke ekonomsko-trgovačke škole “Knjaz Miloš”. Kao i empatija, briga o drugima i čovečnost, koja nikada nije u višku.Foto/GM PRESS

Foto/GM PRESS

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *