„Srpski Orfej“ predstavljen milanovačkoj publici

U okviru manifestacije „Dani Nastasijevića“, u svečanoj sali Gimnazije „Takovski Ustanak“ danas u 12 časova održana je promocija knjige „Srpski Orfej Dobrica Erić“, autora Radovana Popovića, u izdanju Biblioteke „Braća Nastasijević”.

Biblioteka “Braća Nastasijević”, izabrala je da knjigu “Srpski Orfej” predstavi u okviru manifestacije “Dani Nastasijevića”, iako je iz štampe izašla još u martu ove godine, smatrajući da Dobrica Erić, kao veliki pesnik, književnik, prozni i dramski pisac, i ova knjiga koja je o njemu napisana, zaslužuju mesto u okviru programa najveće književne manifestacije u našem gradu.

Radovan Popović, autor

„Ovo je jedna od mogućih knjiga o Dobrici. On zaslužuje da se o njemu pišu naučne biografije, romansirane biografije, a ovo je dokumentarna priča zasnovana na činjenicama u kojoj nema izmišljanja života. Mislim da je Dobrica izazovna ličnost za nove knjige koje će se o njemu tek pisati.  Ovom knjigom ja vraćam jedan dug prijatelju“ – rekao je autor Radovan Popović.

Na promociji knjige, prisutni su imali priliku da čuju razne anegdote iz života Dobrice Erića, i to iz usta onih koji su ga jako dobro poznavali i razumeli, i kao pisca i kao čoveka. Uvaženi gost ovog događaja bio je i književnik Ljubivoje Ršumović, koji je za ovu priliku napisao i pesmu posvećenu Dobrici Eriću koju su prisutni imali prilike da čuju.

Ljubivoje Ršumović, književnik

„Dobrica je stvaralac koji je delom svojim podigao sebi sjajan spomenik i ostaće u našoj književnosti. Meni je drago što učestvujem u ovakvim literarnim događajima uz drugog stvaraoca, koji takođe ima veliko delo u srpskoj književnosti, a to je Radovan Popović, najveći biograf srpske književnosti u 20. veku, kako ga neki teoretičari nazivaju“ – rekao je Ršumović.

Dobričine stihove je na promociji govorila glumica Ivana Žigon za koju je Dobrica napisao pesmu “Ivana peva u Kalipolju”. Kako sama kaže, Dobricu doživljava i vidi uvek isto – on je večno mlad, na livadi, osvetljen suncem.

Ivana Žigon, glumica

„Uvek je bio isti taj vilenjak. On je najcelovitiji čovek koji zaista nikada nije menjao svoju ćud. On je ponikao iz zemlje i mnogo je voleo svoju rodnu grudu, toliko, da se odrekao pasoša. On je ustvari bio dete majke Zemlje i imali smo sreću da se rodio baš u Srbiji“ – rekla je glumica Ivana Žigon.

Čitav događaj moderirala je Dragana Perišić, bibliotekar i organizator programa manifestacije “Dani Nastasijevića” u okviru koje će se odigrati još jedan događaj posvećen ovom pesniku. U pitanju je izložba “Dobrica Erić”, autorke Marije Petković, čije je otvaranje planirano za 27. novembar u Holu biblioteke “Braća Nastasijević, u 12 časova.

GM PRESS / Milica Vukelić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *