Stiže pomoć za najugroženija preduzeća -500 miliona evra do kraja maja

U toku je zaključenje ugovora između države i banaka tako da se prvi krediti iz garantne šeme broj dva, namenjene najugroženijim preduzećima, mogu očekivati do kraja maja, izjavio je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.

On za Tanjug objašnjava da je ova garantna šema vredna 500 miliona evra i da je profilisana tako da pomogne privrednicima koji su bili znatno pogođeni krizom zbog pandemije.

– Garantna šema dva je namenjena najugroženijim mikro, malim i srednjim preduzećima koja posluju u putničkom transportu, ugostiteljstvu, hotelskoj industriji, odnosno tzv. horeka programu. Takođe i firmama u drugim sektorima koje su imale pad prihoda veći od 20 odsto u prošloj godini, navodi Vasić.

Budući da je šema namenjena najugroženijim preduzećima, novac iz kredita može da se koristi za obrtna sredstva, za likvidnost, zatim za refinansiranje postojećih obaveza, kao i za refinansiranje obaveza iz domena investicionih ciklusa.

Krediti iz ove garantne šeme se daju sa rokom otplate od 60 meseci i grejs periodom od 18 do 24 meseca.

Jedna garantna šema, kao važan način pomoći privredi, počela je da se realizuje u maju prošle godine, a krediti su tada bili namenjeni očuvanju likvidnosti privrede.

– Do kraja aprila iskorišćene su dve milijarde evra, koliko je prvobitno i opredeljeno za prvu garantnu šemu. Već je odobreno oko 1,9 milijardi a oko 100 miliona evra je u proceduri i ja verujem da će i taj novac biti brzo isplaćen, objašnjava sagovornik Tanjuga.

Prema njegovim rečima, pomoć je dobilo oko 30.000 firmi.Najveći broj kredita, 76 odsto, odobren je preduzetnicima i mikro pravnim licima.

Preduzetnici su u proseku dobili po 17.000 evra kredita a mikro pravna lica po oko 25.000 evra. Najveći broj kredita odobren je trgovinama na veliko i malo, 41 odsto, zatim u sektorima saobraćaja i građevinarstva po osam procenata.

Tanjug/GM PRESS

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *