Sto dvadeset godina od Ničeove smrti

“Najbolji način da se svaki dan započne dobro jeste da pri buđenju mislite ne biste li tog dana barem jednog čoveka mogli obradovati.” Ova davno zabeležena Ničeova misao odličan je savet kako da svakog jutra sebi odredimo plemenit zadatak, čime ćemo doprineti i ličnom zadovoljstvu.

Pre 120 godina, 25.avgusta, preminuo je veliki nemački filozof,pesnik,esejista,kritičar i filolog-Fridrih Niče.

Rođen je 15.oktobra 1844.godine u Rekenu, u Nemačkoj. Rano je ostao bez oca, što je imalo veliki uticaj na njegov život. Rastao je sa majkom i sestrom. Nakon završene srednje škole, upisao je studije teologije, od kojih je odustao posle dva semestra. Potom upisuje filologiju i upesno je završava. Postao je doktor nauka sa samo 24.godine.

Smatran je filozofom koji je najviše uticao na filozofiju, teologiju i umetnost 20. veka.  Pisao je o religiji, moralu, dobru i zlu, kulturi, filozofiji i nauci. Njegovi stavovi o individualnosti, moralu i značenju života, uticali su na razmišljanje Karla Junga, Sigmunda Frojda i pisce kao što su Alber Kami, Tomas Man i Herman Hese. Bio je najprovokativniji mislilac svoga doba. Glavne ideje su mu bile odbacivanje hrišćanstva i ideja o nadčoveku, najvišem obliku volje za moć. Artur Šopenhauer je imao veliki uticaj na Ničeovo stvaralaštvo, kao I prijateljstvo sa kompozitorom Ričardom Vagnerom.

Celog života je bio bolestan, čak i proglašen umobolnim. Tačan uzrok bolesti nije poznat, a istoričari smatraju da su je podstakli sifilis, nasledna bolest mozga, tumor i preterana upotreba sedativa.

Ničeova najpoznatija dela su: “Tako je govorio Zaratustra”, “S one strane dobra I zla”, “Geneologija morala”, “Sumrak idola”, “Zora”, “Slučaj Vagner”, “Antihrist”, “šopenhauer kao učitelj”.

Ostao je upamćen i po svojim zanimljivim izrekama, a neke od nji su:

  • “Ono što nas ne ubije to nas ojača.”
  • “Nevidljivim nitima najčvršće smo povezani.”
  • “Svako poseduje upravo onoliko sujete koliko mu nedostaje razuma.”
  • “Ako čovek svakog dana stoji na ivici i gleda u provaliju, jednog dana će i provalija pogledati u njega.”

GM Press / Katarina Srećković

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *