Streličarski klub „Feniks“ – novi sportski kolektiv u našem gradu

Da je grad na obalama Despotovice oduvek bio naseobina u kojoj se razvijao zdrav sportski duh i mesto gde su se negovale prave sportske vrednosti, to je već svima dobro poznato. Fudbalski timovi Metalca i Takova, obe odbojkaške selekcije, kuglaški kolektiv, SD Dragan Jevtić Škepo, KMF Metalac Kolorado, brojni karate klubovi su samo neka od sportskih udruženja iz Gornjeg Milanovca koja su se već dokazala svojim rezultatima i sportistima koji su kasnije napravili zavidne karijere.

Taj milanovački sportski duh tokom jeseni ove, ne tako sjajne, 2020.godine, dobio je još jednu potvrdu. Mladi Milanovčanin, dvadesetpetogođišnji Kosta Marinković, po zavreštku Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u glavnom gradu, vratio se u svoj rodni kraj i osnovao Streličarski klub „Feniks“.

Kosta Marinković, osnivač SK “Feniks”

“ 2015. na fakultetu smo imali u okviru predmeta rekreacija jedan probni čas streličarstva i to je bio moj prvi susret sa ovom drevnom veštinom. To se održavalo na terenu tek osnovanog SK “DIF”, koji sada postoji već punih 5 godina i već posle tog mog prvog susreta sa lukom i strelom sam znao da će to biti sport kojem ću posvetiti čitavog sebe. Već narednog dana sam započeo da treniram streličarstvo i da se upoznajem sa čarima ovoga sporta. Kasnije sam počeo da radim kao instructor na dečijim kampovima i da promovišem ovaj sport među decom.Vrlo brzo sam se pronašao u tom poslu. Shvatio sam da mogu drugima da prenesem svoje znanje o streličarstvu i da je to put koji bi verovatno trebao da odaberem za svoju budućnost”, objasnio je svoje početke mladi “Difovac” Kosta Marinković.

Streličarstvo spada u grupu individualnih sportova i to onih koji uz sebe nose epitet belog sporta kao na primer tenis, golf, jahanje… Postoji više različitih disciplina, a svakako da je nama najpoznatija ona koja spada u red olimpijskih. Ono što je posebno interesantno da je šampion naše države u istoj baš Gornjomilanovčanin, Rudničanin Ognjen Nedeljković koji iza sebe ima dosta istaknutih rezultata i uspeha.

“Trenutno moj klub ima deset stalnih članova. Postoje dve različite grupe treninga koje održavamo generalno, pošto se streličartstvo deli na različite discipline. Prvo, tu je tzv. “metno” streličarstvo, gde polaznici gađaju u fiksiranu metu sa propisane udaljenosti i to je zvanična olimpijska disciplina. Drugo je pak 3D gađanje gde se gađaju makete životinja u prirodnoj veličini postavljene po prirodnom terenu. Mene posebno zanima tradicionalno streličarstvo gde se koriste lukovi koji su se nekada koristili, sa drvenim strelama sa prirodnim perima. Od ove tri discipline, ja sam osnovao dve grupe. Prva prati to olimpijsko streličarstvo gde se koriste pomoćni rekviziti na luku kao što su nišan i stabilizator, a druga prati treninge vezane za tradicionalno streličarstvo, gde se gađaju mete u pokretu, ili gde je sam takmičar u pokretu.”, dodao je Kosta Marinković, osnivač SK “Feniks”.

Što se tiče starosne dobi novih polaznika SK „Feniks“, donja starosna granica je 10 godina. Pre svega razlog za tako nešto je razvoj fine motorike i svesti kod dece, obzirom da luk i strela mogu biti vrlo opasni rekviziti ako osoba nije u potpunosti svesna sa čime rukuje. Gornji limit ne postoji, pa ko god ima želju može se oprobati u rukovanju sa rekvizitima koji spadaju u red najstarijih oružja na svetu.

Entuzijazam i vedar duh mladog Koste Marinkovića iskazan kroz njegove reči zadovoljstva do sada postignutim je nešto što uliva nadu:

“Što se tiče broja polaznika, oni koji su se tu pojavili prvog dana osnivanja kluba, svi su tu i ostali, tako da pretpostavljam da dobro radim svoj posao i da je streličarstvo zanimljiv sport koji privlači pažnju i zaokuplja koncentraciju. Nije bilo dolaska i učlanjenja novih članova, niti ljudi koji su se interesovali za streličarstvo, a razlog za to je pre svega jer nije bilo ni neke promocije. To su planovi za naredni period i verujem da će već na proleće broj polaznika biti omasovljen. Ja sam kao trener generalno vrlo zadovoljan sa napretkom ovih deset članova koji su tu od samog početka. Mislim da sve ide u onom pravcu kako sam ja negde zamišljao i želeo pre svega. Kada sam započinjao sa radom, bojao sam se da li ću moći sve to sam da izenesem na pravi način. Međutim kada sada pogledam ove mlade ljude iza sebe siguran sam da je posao odrađen kako treba i nadam se da ćemo nastaviti svi skupa tako dobro da radimo”.

Proleće koje dolazi doneće dosta novih ciljeva, planova i ideja kako za samog Kostu, tako i za njegove polaznike. Pre svega očekuje se priliv novih ljubitelja streličarstva, a potom i učlanjenje u Streličarski Savez Srbije, a ne bi zgoreg bilo ni ako bi se neki sponzor, pravi poklonik sporta priključio klubu. Nama ostaje da Kosti poželimo pre svega zdravlja i sreće i da svojim neverovatno pozitivnim stavom nastavi da razvija svoj streličarski klub.

GM Press / Ognjen Vranić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *