Švajcarska delegacija u poseti maloj brusničkoj školi

Uspešnom realizacijom projekta „Reforma poreza na imovinu“, Opština Gornji Milanovac zauzela je 2019.godine drugo mesto, među pet najuspešnijih opština u Srbiji. Program koji  je sproveden u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu Vlade RS, Ministrastvom finansija i Stalnom konferencijom gradova i opština, podržala je Vlada Švajcarske, izdvojivši iz nagradnog fonda sredstva za ulaganje u projekte razvojnog karaktera. Odlukom  Opštine Gornji Milanovac, u kojoj su učestvovali i građani, nagrada od 300.000,00 franaka, ili 32.273,580,00 dinara, raspoređena je za obnovu objekta za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, takozvanu „malu Brusničku školu“.

-Švajcarska ima razvojnu strategiju saradnje sa Republikom Srbijom u kojoj joj pruža preko 100 miliona evra pomoći. U okviru te sume je I projekat “Reforme poreza na imovinu”, koji je značajan za opštine jer im pruža šansu da poboljšaju svoje izvorne prihode, a u isto vreme im daje mogućnost da poboljšaju konsultacije sa građanima kako će taj novac utrošiti – rekao je Petar Vasilev iz Švajcarske kancelarije za saradnju.

Petar Vasilev, Švajcarska kancelarija za saradnju

Vasilev ističe da mu je posebno drago što su Opština i građani odlučili da novac usmere na projekat čija je tema socijalna inkluzija.

Zamenica predsednika Opštine, Jadranka Dostanić kaže da su radovi kvalitetno izvedeni i da u potpunosti zadovoljavaju sve potrebe budućih đaka.

-Ovo je projekat od izuzetnog značaja. Drago nam je što smo na neki način zaokružili ceo put, od pružanja usluge ličnog pratioca, preko finansiranja raznih aktivnosti dece sa smetnjama u razvoju, I sada sa renoviranjem ovog objekta objedinili smo celu priču oko njih. Napravljena je zgrada sa dnevnim boravkom, salom za fizičko, sa prilagođenim toaletima, opremom koja prati sve to I sa stručnim ljudima koji će sa njimaraditi – istakla je Jadranka Dostanić, zamenica predsednika Opštine Gornji Milanovac

Jadranka Dostanić, zamenica predsednika Opštine

Dostanić takođe navodi da potreba za renoviranjem ovog objekta postoji godinama unazad i da će sada, kada su radovi privedeni kraju, deca sa smetnjama u razvoju sa teritorije naše opštine konačno moći da pohađaju nastavu prilagođenu njima i njihovim potrebama.

GM PRESS/Jovana Lekić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *