Sve stariji idemo u penziju

Trend pomeranja starosne granice za odlazak u penziju nastavlja se kako u našoj zemlji, tako i u svetu. U penziju se odlazi sve kasnije, pa se nameće pitanje hoćemo li raditi do kraja života.

Od 2021. godine važe nova pravila za penzionisanje žena, što znači da svaki zahtev koji podnesu posle 31. decembra ove godine podleže novim, rigoroznijim uslovima. S druge strane, uslovi za odlazak u penziju za muškarce ostaju nepromenjeni, u narednoj godini oni odlaze u penziju sa 65 godina života, tj. minimum 15 godina staža.

Naredne kalendarske godine, važe nova pravila za penzionisanje žena, u našoj zemlji, žene ostvaruju uslov za starosnu penziju sa 63 godine i dva meseca života, umesto 63 godine koliko je ove godine potrebno.

Starosna granica će se pomerati u rasponu od dva do šest meseci godišnje, sve do 2032. godine, kada će žene moći da idu u penziju sa 65 godina starosti, što je dve godine duže nego danas. Uslov za penziju ostaje isti a to je minimum 15 godina radnog staža.

U zemljama u kojima rade naši ljudi, poput Nemačke, Švedske, Austrije i Hrvatske, pravila za penzionisanje su daleko strožija.

Kada su u pitanju Milanovčani, u današnjoj anketi, mišljenja o pomeranju starosne granice za odlazak žena u penziju su podeljena.

-Naše žene treba da idu ranije u penziju. Žena je stub kuće, ima toliko obaveza posle radnog dana, tako da mislim da treba da idu u penziju čim napune 60 godina.-
Mislim da žene treba da rade toliko dugo. Dok čovek radi, ima neki cilj, da izađe iz kuće, kada je penzioner, samo čeka 10. I 25. u mesecu. –
-Zbog svog zdravstvenog stanja odgovaralo bi mi da odem u penziju sa 63 godine-
-Mislim da je to individualno i da zavisi od vrste i težine posla kojim se žena bavi- smatraju sugrađani.

Nova pravila za žene odnose se i na prevremenu penziju. Za ovu godinu uslov je 57 godina i osam meseci života i 39 godina staža. Za narednu je to 39 godina i četiri meseca staža osiguranja i najmanje 58 godina i četiri meseca života.

Isto za oba pola jeste pravilo po kome i muškarci i žene mogu redovno da se penzionišu sa 45 godina staža, bez obzira na starost. Uslov je, naravno, da su im poslodavci tokom 45 godina redovno uplaćivali doprinose.

 

GM Press / Aleksandra Stevanić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *