Sve što trebate znati o nogometu

Obavezno pročitati

Nogomet je najbolja igra na svijetu. Ovo je hrabra izjava, ali je i neosporna činjenica. Nogomet ima moć ujediniti ljude iz različitih sredina i kultura na način na koji to može malo drugih disciplina. Od svojih skromnih početaka kao zabave britanskih školaraca do trenutnog statusa najvažnijeg sporta na svijetu, nogomet je prešao dug put. Visokooktanska priroda igre, u kombinaciji s niskobudžetnim zahtjevima, čini je dostupnom igračima svih dobnih skupina i razina vještina. Igre preuzimanja mogu se organizirati gotovo bilo gdje uz minimalne troškove, što nogomet čini jednim od najinkluzivnijih sportova.

Sljedeći članak detaljno opisuje sve što trebate znati o ovoj dinamičnoj igri širom svijeta. Raspravlja o osnovnim načelima i strategijama, ocrtava nekoliko tipičnih pozicija i formacija koje se mogu naći na terenu, uvodi nekoliko poznatih igrača i nogometnih zvijezda iz prošlosti i sadašnjosti te objašnjava neke od svojih varijanti.

Osnove igre

Osnove igre

U igri nogometa sudjeluju dvije momčadi koje se sastoje od jedanaest igrača koji pokušavaju zabiti gol i spriječiti protivnike da postignu gol koristeći samo noge i glave. Igrači pokušavaju zabiti šutiranjem lopte u gol i sprječavaju protivnike da postignu gol napadajući protivnike te presretajući i uklanjajući loptu s terena. Igralište je pravokutno, dugačko od 100 do 130 metara i široko od 50 do 100 metara. Vrata su rešetka visoka 18 inča i široka 8 stopa koja je postavljena na donji rub vertikalne rešetke visoke 10 stopa.

Baciti

Igralište se također obično naziva terenom. Parcela je podijeljena na područja, od kojih je svaka označena specifičnim uzorkom. Središnji kotač je kotač promjera 8 metara, u kojem se vrše promjene i životopisi igre. Kazneni prostor je područje omeđeno linijom paralelnom s gol-linijom, 9,15 metara od gol linije i druge linije, 16,5 metara od gol linije. Prostor izvan kaznenog prostora naziva se igralište. Omeđen je linijom vrata, krajnjim redom i kontaktnim linijama. Gol linija je linija od 17 stopa paralelna s vratnicama, a krajnja linija je linija od 10 stopa paralelna s vratnicama. Dodirne linije su omeđene linije na svakom kraju terena koje su iste duljine kao i ciljna linija.

Pozicije u nogometu

Na nogometnom terenu postoji nekoliko standardnih pozicija, a svaka od njih ima svoj skup dužnosti. Položaj u kojem se nalazi svaki igrač ovisi o njegovim vještinama i atributima.

  • Vratar je jedini igrač koji može koristiti ruke, a njegov glavni zadatak je spriječiti protivničku momčad da postigne gol. Njegova glavna zadaća je spriječiti protivničku momčad da postigne gol. Vratar također ima zadatak podijeliti loptu suigračima, bacajući je na njih.
  • Braniči su prvenstveno odgovorni za sprječavanje protivničke momčadi da postigne gol. To čine napadom na protivničke igrače momčadi, presretanjem njihovih dodavanja i uklanjanjem lopte s terena ako je presretnuta. Braniči su također odgovorni za držanje protivnika podalje od gola.
  • Napadači zauzimaju najuvredljivije pozicije na terenu. Njihov glavni zadatak je zabijanje golova, ali također moraju biti u stanju pomoći suigračima dodavanjem lopte.

Zabijanje golova u nogometu

Bodovi tijekom nogometne utakmice mogu se zaraditi na dva načina. Prvi način je postizanje gola, što se događa kada ga igrač momčadi u posjedu lopte udari u gol. Drugi način je udariti loptu u mrežu kada je protivnička momčad kažnjena zbog prekršaja. Kada se postigne gol, momčad koja zabije bod prima bod, a protivnička momčad ne dobiva bod. Međutim, u slučaju kaznenog udarca, momčad koja zabija gol ne dobiva bod, a protivnička momčad dobiva kazneni bod.

Zabijanje golova u nogometu

Najvažnija pravila u nogometu

Nogometne vijesti jedna su od najtraženijih sportskih informacija na internetu. Međutim, ne znaju svi službena pravila ove igre koja vole milijuni. Koja su najvažnija pravila nogometa i što vrijedi znati o tome?

  • PREKRŠAJI – Za sve prekršaje (prljava igra, agresija itd.), Sudac može kazniti igrača kartonom. Žuti znači upozorenje, dva u jednoj utakmici isključenja iz daljnje igre. Crveni karton nalaže igraču da odmah napusti teren i zabrani daljnju igru u određenoj utakmici.
  • FAULE – Nogomet je slobodan od agresije. Zabranjeno je gurati, drkati ili druga djela nesportskog ponašanja prema protivniku, kao i nepravilno oduzimati loptu drugom igraču ili ga blokirati u igri. Kada dođe do prekršaja, momčad ozlijeđenog igrača ima pravo na kazneni udarac.
  • KAZNENI UDARAC I NASTAVAK IGRE – Dosuđen je kazneni udarac za momčad čiji je igrač fauliran ili kada je lopta napustila teren izvan posljednje linije zbog krivnje igrača protivničke momčadi. Kazneni udarac izvodi se s jedanaest metara od gola. U slučaju da lopta napusti teren izvan krajnje linije, ali je posljednja koju je igrač momčadi dotaknuo iz određenog poluvremena, vratar nastavlja igru, stojeći 5 metara od gola.
  • DODIRIVANJE LOPTE – Prema pravilima u nogometu, samo vratar može dodirnuti loptu rukama. Drugi igrači mogu imati kontakt s njim samo kroz noge (i noge i koljena itd.) i glavu.
  • ZALEĐE – događa se kada je tijekom dodavanja igrač na strani terena koja pripada igračima iz protivničke momčadi i kada je bliže gol liniji protivničke momčadi od lopte i bliže od igrača iz druge momčadi.

Pobjedničke strategije

Kao iu svakom sportu, postoje mnoge strategije koje se mogu koristiti za pobjedu u nogometnoj utakmici. Korištene strategije ovise o prednostima svakog tima. Vjerojatno će momčad koristiti kombinaciju strategija kako bi povećala svoje šanse za pobjedu u utakmici. Jedna od najčešće korištenih strategija je korištenje snaga tima. Tim mora prepoznati svoje snage, a zatim ih koristiti što je više moguće tijekom igre. Snage tima uključuju sposobnost igranja u određenom stilu, sposobnost korištenja određenih igrača ili sposobnost isticanja u određenom području igre. Druga uobičajena strategija je igranje na slabosti protivnika. Momčad koja je naučila slabosti protivnika trebala bi ih pokušati koristiti što je više moguće. Timovi to mogu učiniti iskorištavanjem slabosti u protivničkom planu igre, poput vrste igre koju igraju. Oni također mogu iskoristiti slabosti protivničkih igrača, kao što su njihove vještine ili slabosti u određenom području igre, kao što je obrana.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najnovije vijesti

Šibice koje su otišle u istoriju

Teško je izabrati par šibica koje treba zapamtiti. Ima ih puno i svako ima svoj set sastanaka, za koje...

Više ovakvih članaka