Svetski Dan deteta

U Srbiji se danas, ali i širom sveta, obeležava Svetski dan deteta uz podsećanje na neophodnost ostvarivanja prava dece. Ovaj dan se obeležava s ciljem da se skrene pažnja javnosti na sve obaveze koje društvo ima prema deci, kao i na najvažnije probleme sa kojima se deca suočavaju.

Osnovni principi Konvencije o pravima deteta koja je ustanovljena 1989. godine su pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes deteta, pravo na participaciju kao i pravo na nediskriminaciju. Ipak, uprkos odredbama Konvencije i napretku koji je postignut, statistika pokazuje da se deca i dalje suočavaju sa velikim izazovima.

Kada govorimo o kršenju prava deteta uglavnom pomislimo na neke ekstremne primere, koji su u praksi jako retki, kao što su trgovina decom, dečja pornografija ili prostitucija“, kaže Ljubica Rašić, klinički psiholog u Milanovačkom Domu zdravlja.

„U praksi, kršenje dečjih prava prepoznajemo u porodičnom i vršnjačkom nasilju, zanemarivanju i diskriminaciji“, kaže Rašićeva i dodaje da je vršnjačko nasilje veoma prisutno u školama i često ignorisano, dok je nasilje u porodici, iako zakonom zabranjano, nažalost veoma rasprostranjeno i ukorenjeno.

Ljubica Rašić, klinički psiholog
Ljubica Rašić, Foto: GM Press

„Odraslima često nedostaje edukacija i svest o tome koliko su štetne posledice fizičkog kažnjavanja dece, jer deca koja su na taj način kažnjavana veoma često, nasilje u porodici i na ulici doživljavaju kao normalno, ne pričaju i ne prijavljuju ga. Zato je veoma važno da decu osposobimo da raspoznaju koje su to situacije u kojima su njihova prava ugrožena i da steknu znanja o tome koji su to različiti oblici zlostavljanja. Svaki roditelj bi trebalo da dete upozna sa tim koja su njegova prava u porodičnom i u širem socijalnom okruženju“, zaključuje Ljubica Rašić.

U odnosu na gradove i opštine u Moravičkom okrugu, Gornji Milanovac beleži manji broj slučajeva porodičnog nasilja, dok je vršnjačko ipak prisutno, iako svaka škola ima tim za prevenciju.

Kada su u pitanju slučajevi prijavljeni Centru za socijani rad u Gornjem Milanovcu, najčešći vid porodičnog nasilja je psihičko nasilje, dok je nešto manje slučajeva fizičkog zlostavljanja dece.

Aleksandar Jevtović, direktor Centra za socijalni rad
Aleksandar Jevtović, Foto: GM Press

U bilo kom slučaju maltretiranja svako dete se može obratiti policiji, tužilastvu ili Centru za socijalni rad, što takođe važi za sve građane koji primete zlostavljanje u svom okruženju“, rekao je danas za GM PRESS Aleksandar Jevtović, direktor Centra za socijalni rad.

Ono sa čime se Centar za socijalni rad bavi, osim ostalog, jeste i obavljanje procene u brakorazvodnim parnicama za poveravanje dece jednom od roditelja, a trenutno imamo i nekoliko slučajeva iz vanbračnih zajednica“, kaže Jevtović i dodaje da se procene obavljaju u cilju pronalaženja najboljeg rešenja u interesu deteta.

„U ovom trenutku imamo 5-6 slučajeva vršnjačkog nasilja koje prijavljuju škole, a beležimo i 17 prijavljenih slučajeva porodičnog nasilja gde su deca žrtve. Ipak, reč je samo o prijavama, a sudskim postupkom će se proceniti da li se zaista radi o nasilju ili ne, zahvaljujući odličnoj saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom i Policijskom stanicom“, kaže direktor Centra za Socijani rad i dodaje da u Gornjem Milanovcu nisu zabeleženi slučajevi radne i seksualne eksploatacije, kao i prosjačenja dece.

Srbija je među prvim zemljama koje su ratifikovale Konvenciju o pravima deteta, a naši zakoni su uglavnom usklađeni i sa Konvencijom, ali i sa evropskim standardima u ovoj oblasti. U ostvarivanju i zaštiti prava deteta ne sme da bude kompromisa, a najbolji interesi deteta moraju da imaju prednost u odnosu na sve druge interese i ciljeve.

Mirjana Milićević

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *