SWMF festival koji traje

INTERVJU

Sobodan Božović, direktor Festivala svetske muzike

Slobodan Božović, rođeni Milanovčanin koga mnogi znaju kao čoveka koji je pokrenuo ideju o održavanju Festivala svetske muzike u Gornjem Milanovcu i čoveka koji već 21 godinu živi u Norveškoj. Po rečima Norvežana, veći je Norvežanin od njih samih, a sto odsto je Srbin. Božović je svestran i bavi se raznim poslovima, počev od sporta, istraživačke medicine, turizma, pa sve do organizovanja muzičkih festivala, koji su mu, kako priznaje uvek bili želja jer je preko Festivala želeo da napravi most između dve podjednako mu drage zemlje. Pored organizacije SWMF Božović se bavi turizmom i trudi se da takovsko-rudnički kraj prezentuje u svetu i pokaže prirodne lepote i kulturna dešavanja u Milanovačkoj opštini. Cilj njegovog rada jeste, kaže za GM Press, da se svi koji dođu u Gornji Milanovac osećaju prijatno i da iz našeg grada ponesu samo lepe uspomene.

Sve ima svoj početak?

– Festival je krenuo kao ideja za projekat koji je trebao da se sprovede baš kod nas u Srbiji i kroz koji je trebalo predstaviti različitosti bez verskih i kulturnih predrasuda. Bilo je potrebno, između ostalog, naći i pogodno mesto gde će se održavati seminari o kulturnim dostignućima drugih zemalja. Bilo je više aktuelnih lokacija, ali s obzirom da sam ja dobio priliku da nađem odgovarajuće mesto opredelio sam se, naravno, za naš grad i nekoliko lokacija u gradu gde bi projekat mogao da se održi. Na moje insistiranje planski projekat je došao u naš grad i ja sam tada mislio da će se taj projekat u gradu zadržati godinu ili dve. U tim trenucima nisam razmišljao u napred, odnosno, više sam srcem odlučivao da projekat dođe u Gornji Milanovac, a kasnije kako bude. Rešio sam da ću, ako bude volje i želje za takvim Festivalom, dati sve od  sebe da Festival uspe i da ću pomagati koliko budem mogao.

foto: SWMF

Prvi Festival je održan u Takovu i bio je veoma uspešan. Šta se posle dešavalo?

Prvi Festival je trajao tri dana, a s godinama i uz pomoć prijatelja dobili smo dane Festivala u okviru kojeg su organizovani dani tradicije i kulture, održavane predstave, dani posvećeni samo deci, muzičke radionice umetnika iz Norveške kao i programi poznatih izvođača. Takođe, težilo se da pored niza etno koncerata bude jedan muzički događaj na višem umetničkom nivou koji bi upotpunio Festival sa više umetničkih žanrova. Ove godine imali smo ,,nit sećanja“ koju smo pokušali da provučemo kroz predstavu našeg prijatelja Bojana Neškovića ,,Priče našeg grada”, koja je protkana muzikom, tekstovima, starim običajima i muzičkim numerama Šabana Bajramovića, Bjelog Dugmeta i grupe Gipsy Aleksić. Sa Minjom Subotom smo hteli da probudimo emocije kod starijih generacija a deci smo posvetili ceo jedan dan sa dečjim programom uz Leontinu i Tijanu Dapčević. Poslednjih godina smo uspeli da ostvarimo dobru saradnju sa Kulturnim centrom i nekim kafićima u gradu.

Učestvujete u organizaciji Festivala i u Norveškoj? 

Da, učestvujem u organizaciji i jednog Festivala u Norveškoj, koji traje od 9. do 16. septembra i tri puta  je veći od našeg festivala. Na Festivalu učestvuje 45 izvođača iz 10 zemalja i održava se u Trondheimu i to na čak šest lokacija. Sa ovim Festivalom naš Festival u Gornjem Milanovcu ima višegodišnju dobru saradnju, a od učesnika sa našeg Festivala na Transformu, kakav je naziv festivala, nastupali su Gipsy Aleksići, Braća Teofilovići i Divanhana. Saradnja dva Festivala je jako bliska tako da svi učesnici milanovačkog Festivala su po automatizmu kandidati za učestvovanje na Festivalu u Norveškoj. Cilj ove saradnje jeste razvijanje prijateljstva dva Festivala, dve zemlje i sa pobratinskim gradom Mušjen.

foto: SWMF

U toku su pripreme za dvanaesti po redu Festival koji će se održati u našem gradu sledeće godine?

Tako je! Ostvarili smo odličnu saradnju sa opštinom Gornji Milanovac, Kulturnim centrom, Turističkom organizacijom, Javnim komunalnim preduzećem , policijom kao i svim drugim bitnim ustanovama što je garancija da će i naredni Festival biti dosta uspešan. Dan održavanja Festivala je ujedno i dan grada i dan naše opštine kada imamo brojne goste i prijatelje samog Festivala. Aktivnosti za pripremu sledećeg Festivala su već krenule. Pravimo uži spisak izvođača iz Norveške koji žele da budu naši gosti i već imamo nekoliko zainteresovanih bendova iz Mušjena koji su već bili gosti našeg Festivala i koji su se vratili u Norvešku oduševljeni onim što su videli i doživeli i preko kojih se širi dobra vest o dešavanju u vreme održavanja Festivala u Gornjem Milanovcu. Rano je da govorimo o mogućim učesnicima Festivala jer ćemo više detalja imati krajem godine.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *