Tokom prošle sedmice 297 kontrola u Moravičkom okrugu,svi poštuju mere

Danas se navršava mesec dana od početka pojačanog inspekcijskog nadzora poštovanja propisanih protivepidemijskih mera za sprečavanje širenja virusa Covid-19na području Moravičkog upravnog okruga.

Pojačana kontrola i zajedničk i inspekcijski nadzor, više republičkih i lokalnih inspekcija i organa, policije i komunalne milicije, vrši se u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva i sedmičnim planovima koje donose načelnici upravnih okruga u saradnji sa kriznim štabovima, rukovodiocima republičkih i loklanih inspekcija i drugih državnih organana osnovu upustva radne grupe Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor Vlade Republike Srbije za pružanje pravne pomoći sanitarnoj inspekciji u kontroli pridržavanja propisanih protivepidemijskih mera, odnosno propisanih obaveza i mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 izazvane virusom Sars-Cov-2.
U ovom periodu kontrolisani su svi veći ugostiteljski objekti, okupljanja na sportskim događajima, sale za iznajmljivanje za svadbe i rođendane, tržni centri, veliki trgovinski lanci, pijace na otvorenom i zatvorenom prostoru i objekti i sredstva javnog saobraćaja.
Odukupno 772 kontrolisana subjekata, 746 je u potpunosti poštovalo donete propise, dok kod 26 su utvrđeni propusti u manjem ili većem obimu.
U prethodnoj nedelji (23 do 29.11.2020) obavljeno je 297 vanrednih inspekcijskih nadzora od strane republičkih inspekcija, komunalne milicije i inspekcija JLS, i svih 297 kontrolisanih lica i subjekata su u potpunosti poštovali zakonske propise i donete protivepidemijske mere.
Na području Čačka i Gornjeg Milanovca rešenjem sanitarne inspekcije za 3.669 lica određena je mera karantina u kućnim uslovima, odnosno mera ograničenja slobode kretanja na 14 dana. U opštini Ivanjica do sada je 276 a Lučani 313 pozitivnih, pa u narednim danima treba očekivati strožu kontrolu poštovanja karantina za navedena i lica koja su sa istima bila u kontaktu.
Problem više ne predstavlja kategorija kontrolisanih subjekata, jer sada svi poštuju mere, već građani koji se neodgovorno ponašaju. Okupljanje, posebno na slavama, sahranama i po privatnim stanovima i kućama i ne nošenje maski.
Još jednom napominjemo, cilj pojačane kontrole je očivanje zdravlja stanovništva a ne kažnjavanje iako za nepoštovanje propisanih epidemioloških mera su predviđene visoke novčane, kao i krivična odgovornost i zatvorske kazne.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *