Tomindan bez tradicionalnog milanovačkog vašara

Vernici Srpske pravoslavne crkve obeležavaju praznik Svetog apostola Tome, u narodu poznatog kao Neverni Toma. Slavi se kao krsna i kao esnafska slava.

Današnji praznik posvećen je Svetom Tomi, jednom od dvanaestorice apostola koji se proslavio brojnim čudesima. Širio je hrišćanstvo u Palestini, Persiji, Indiji. Pre nego što je postradao za veru, brojne vernike je preobratio u hrišćanstvo, ustanovio crkvu i postavio sveštenike i episkope. Njegove mošti prenete su u grad Edesu, a potom u Carigrad.

Brojne porodice u Srbiji obeležavaju Svetog Tomu kao krsnu slavu.

Apostol Toma bio je vešt drvodelja, pa ga kao esnafsku slavu, proslavljaju drvodelje, stolari, bačvari, užari, dunđeri, bunardžije, kaldrmdžije i zidari.

Apostola Tomu zovu nevernim, jer nije poverovao u vaskrsnuće Gospoda.

Današnji dan posvećen je apostolu Tomi, dok se u nedelju po Vaskrsu slavi događaj vezan za Tomino “neverovanje”.

Po narodnom verovanju, danas se ne ide od kuće, pa otuda izreka “Sveti Toma, sedi doma”.

Veruje se da Sveti Toma štiti od vukova.

Sveti Toma je od oblaka oduzeo pečat pomoću koga donosi kišu kao blagodet, umesto snažnih oluja koje uništavaju i razaraju. Kada bi se, prema narodnom verovanju, Sveti Toma naljutio, zemaljskom svetu doneo bi i drugi potop, ali apostola stalno nadgleda Presveta Marija, sprečavajući ga da tako nešto uradi.

Na osnovu istorijskih izvora, prvi vašar u Gornjem Milanovcu održan je na Tomindan, davne 1865. godine. U to vreme, vašari su bili značajni događaji za stanovništvo koje je trgovalo stokom, a zanatlije prodavale svoje proizvode, alate za obradu zemlje, držalice, posuđe, vunu, užad, korpe, drvnu građu, kamen i drugo.

Na vašaru koji je predstavljao značajni društveni događaj, razmenjivale su se informacije o prodaji ili kupovini zemlje, ugovarala se venčanja, raspitivalo o porodicama sa kojima se trebalo oroditi,razmenjivali pogledi između mladića i devojaka.

Ove godine, usled epidemiološke situacije, tradicionalni milanovački vašar  će izostati, a sa njim i uobičajena gužva, galama, cenkanje i bogata ponuda raznovrsne robe na uličnim tezgama.

 

GM Press

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *