Treća sreća u porodici Milosavljević

Porodica Milosavljević postala je bogatija za još jednog člana. Isto toliko srećnija i glasnija. Verica i Slobodan postali su po treći put roditelji. Pored Maše i Mihaila, dobili su Jakšu, koji ih je podsetio na one trenutke radosti kada beba stigne kući.

Dolasku mame i bebe iz porodilišta svi se raduju, a porodično stablo ulepša još jedna fotografija. Različitost, ali bliskost i zajedničko odrastanje u harmoničnoj porodici, vezuju sve troje dece. Jakša je je svoje roditelje i stariju sestru i brata podsetio na slatki miris bebe, spavanje, nespavanje, grčeve i dozivanje iz kreveca.

Mihailo, Verica i Maša Milosavljević

-Oduvek sam volela decu, posebno bebe, iako radim sa decom u školi, tek kada sam postala tetka, osetila sam jaku želju da budem mama.- kaže Verica Milosavljević, iz Gornjeg Milanovca, mama troje dece, dodajući –prvo sam dobila Mašu, pa Mikija i sada imamo četvoromesečnog Jakšu. Njih troje su se potpuno razlikovali još kao bebe, Maša je imala “nezgodan” karakter, Miki je bio maza, što je i danas, a Jakša je nešto između njih dvoje. On jeste naš centar sveta, bata i seka ga obožavaju i uključeni su u njegovo gajenje. Među starijom decom nema ljubomore, jer su rasli okruženi pažnjom i ljubavlju.-

U zdravom porodičnom okruženju, koje podrazumeva ljubav i lepo vaspitanje, roditelji su uzor deci, a bake i dede strpljivi i iskusni čuvari detinjstva i odrastanja.

Porodica Milosavljević

-Suprug i ja vaspitavamo svoju decu na način na koji su nas vaspitali naši roditelji– rekla je Verica i nastavila – tačno je da su roditelji uzor svojoj deci, mislim da je model zasnovan na poštovanju autoriteta i starijih veoma bitan za sklad jedne porodica. Dolazi nam zahtevan period puberteta, ali verujem da ćemo se dobro provući. Kažu da je treće dete najrazmaženije, ali primenićemo verovatno iste metode u njegovom vaspitavanju.-

Zbog situacije sa virusom, trenuci radosti zbog bebinog dolaska kući, bili su i trenuci strepnje, za zdravlje porodice.

-Virus je nepredvidiv, moramo se čuvati, iako ja volim goste, treba da mislimo na svoju porodicu, baku i dede, a babine ćemo ostaviti za kasnije –rekla je mama troje dece.

Rođenje deteta verovatno je najsrećniji trenutak u životu svakog roditelja. Biti roditelj po treći put, znači tri puta veću radost, zrelost i iskustvo u odgajanju i vaspitavanju novog člana porodice.

-Mislim da je najteže sa prvim detetom- rekla je Verica i dodala –što je žena zrelija, lakše prihvata neke stvari i drugačije reaguje. Vremenom sam to naučila i sada sam mnogo opuštenija i smirenija, a to se sve prenosi na bebu i ostale članove porodice.

Ljubav i razumevanje roditelja najvažniji su za rasti i razvoj dece. I kada se sve stiže i kada nema dovoljno vremena, važno je da je kuća dom koji odiše skladom. To je dovoljan sadržaj sreće da ispuni dan. Uz brata koji bi se samo igrao sa njim, sestru koja ga najnežnije nosi, zadovoljnu mamu i jednog odgovornog tatu, Jakša je vesela i napredna beba.

 

GM PRESS / Aleksandra Stevanić

Tekst je realizovan u okviru projekta „Za sutra“ koji je sufinansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *