U čačanskoj bolnici bez čekanja na ortopedske, oftalmološke i kardiološke intervencije

 Čačanska opšta bolnica je jedna od retkih zdravstvenih ustanova u Srbiji u kojima nema lista čekanja za ortopedske operacije, odnosno ugradnju proteza kolena i kuka, za oftalmološke intervencije, to jest za operaciju katarakte, kao i za interventne kardiološke procedure – angiografije i implantacije stenta.

Ovo je, za „Novosti“, kazao direktor bolnice dr Radoslav Milošević, napominjući da niko od pacijenata na te intervencije ne čeka duže od 30 dana.

– Ovo je rezultat bolje organizacije službi u bolnici, kao i povećanog obima posla. Pored toga, veliki doprinos je dalo Ministarstvo zdravlja, koje je samo ove godine za nabavku aparata u našoj ustanovi izdvojilo 40 miliona dinara, tu bih, pre svega naveo kupovinu rendgenskog aparata sa C lukom za ortopediju, kao i ultrazvučnog aparata za očno odeljenje – kazao nam je dr Milošević.

On je dodao da je samo u prvih šest meseci u čačanskoj bolnici urađeno 150 ortopedskih operacije ugradnje proteza kolena i kuka, kao i 463 operacije ugradnje sočiva, odnosno operacije katarakte. U angio-sali, od nedavnog otvaranja pa do danas obavljeno je 1.148 procedura sa ugradnjom 402 stenta, a za prvih šest meseci tekuće godine urađene su 533 angiografije sa ugradnjom 211 stentova.

– Time što smo ukinuli liste čekanja u ove tri oblasti stekli su se uslovi da potpisujemo ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji sa drugim zdravstvenim ustanovama u okruženju, kojima ćemo pružati usluge za pacijente koji se nalaze na njihovim listama čekanja. Tako već za bolnice u Užicu i Aranđelovcu radimo operacije katarakte, za KC Kragujevac i bolnicu iz Novog Pazara radimo ortopedske operacije, a angiografije i ugradnju stenta za ustanove iz Novog Pazara i Kraljeva – rekao je dr Milošević.

Direktorka filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u Čačku Nada Simović nedavno je takođe potvrdila da u čačanskoj opštoj bolnici praktično ne postoje liste čekanja i da se sve zdravstvene usluge pružaju u zakonskom roku do 30 dana. Ona smatra da je to rezultat činjenice da je RFZO obezbedio dovoljno sredstava za izvođenje operacija, kao i dobre organizacije službi u bolnici.

U čačanskoj bolnici jedino su još ostale liste čekanja na radiologiji, odnosno za razna snimanja CT aparatima. Međutim, kako ističe dr Milošević, i ovde se poštuju zakonski normativi, pa nema kašnjenja u dijagnostikovanju.

Izvor: Večernje novosti, V. Ilić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *