U deficitu negativne krvne grupe

Danas je u zgradi Okružnog načelstva održana Redovna akcija dobrovoljnog davalaštva krvi koju svakog četvrtka organizuje Crveni krst Gornji Milanovac i Zavod za transfuziju krvi Kragujevac u osnivanju u zgradi Okružnog načelstva. Krv mogu dati svi punoletni građani starosti do 65 godina, koji nemaju zdravstvenih problema i osećaju se dobro.Prema rečima Nebojše Ivovoića, sekretara Crvenog krsta u Gornjem Milanovcu, nedostaju negativne krve grupe, pa se apeluje na davaoce sa ovim tipom da, ukoliko su u mogućnosti, daruju krv.

Nebojša Ivović, sekretar Crvenog krsta u Gornjem Milanovcu

-Do 14 sati krv je dalo dvadeset davalaca, u deficitu su negative krvne grupe, tako da apelujemo na sugrađane da se odazovu, ukoliko mogu na naše akcije. –rekao je Nebojša Ivović, sekretar Crvenog krsta u Gornjem Milanovcu, dodajući – zahvaljujemo našim stalnim davaocima koji se redovno odazivaju , a apelujemo i na mlade koji su punoletni da daruju krv, jer je korisno za zdravlje, a jedna krvna jedinica može spasti čak tri pacijenta.-

U Crvenom krstu smatraju da bi optimalan broj davalaca krvi prema broju stanovnika na nivou čitave Srbije bio 4%. Tada bi sve bolnice imale dovoljne zalihe krvi, a prema Ivovićevim rečima, u Gornjem Milanovcu je taj broj oko nešto veći od 2,5%. Takođe, iz ove humanitarne organizacije zahvaljuju svojim redovnim davaocima koji su pravi heroji kada je u pitanju dobrovoljno davanje krvi, a pozivaju I mlade da se pridruže akciji.

Razvoj epidemiološke situacije u pogledu infekcije virusom korona prati sa velikom pažnjom, te su na akciji preduzete sve mere predostrožnosti u pogledu mera zaštite, dezinfekcije i fizičke distance među davaocima. Iz Crvenog krsta pozivaju se svi sugrađani da se priduže akciji dobrovoljnog davanja krvi koja je ponovo sa četrnaest dana.

 

GM Press / Aleksandra Stevanić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *