U ekspoziturama AMSS počeo proces sertifikacije profesionalnih vozača!

Vozači kamiona i autobusa neće moći da rade ako do kraja godine ne nabave ovaj dokument. Početkom 2020. godine bez njih neće moći da prevoze putnike a ni teret. Auto-moto savez Srbije sertifikate i kartice je počeo da izdaje od početka 2019. godine, do sada ih je preuzto samo nekoliko hiljada.

Najmanje 70.000 profesionalaca u Srbiji tek mora da obezbedi dokumenta. Cena za isti će iznositi 6.080 dinara. Automoto savez Srbije zato apeluje na vozače da podnesu zahtev što pre, kako bi se izbegle gužve krajem godine.

AMSS je od početka 2019. godine započeo proces sertifikacije profesionalnih vozača u svojim ovlašćenim ekspoziturama (na 31. lokaciji u Srbiji – link ). Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije (ABS), u okviru poslova poverenih Zakonom o bezbednosti saobraćaja, ovlastila je AMSS za poslove podnošenja i obrade zahteva za izdavanje profesionalnih sertifikata i kvalifikacionih kartica za vozače širom zemlje.

Svi vozači koji u periodu od jedne godine od dana stupanja na snagu Pravilnika i  imaju u vozačku dozvolu upisanu neku od kategorija C, C1, D, D1, CE, C1E, DE ili D1E, mogu podneti u AMSS ekspoziturama zahtev za izdavanje sertifikata i kartice, bez pohađanja obavezne obuke i polaganja stručnog ispita.

Sertifikat o stručnoj kompetentnosti i kvalifikacionu karticu mora imati svaki vozač kome je upravljanje vozilom osnovno zanimanje kada upravlja vozilom C, C1, D, D1, CE, CE1, DE ili D1E kategorijom, a kojima se potvrđuje početna kvalifikacija za prevoz tereta odnosno prevoz putnika i nema rok važenja.

Uz Zahtev za izdavanje sertifikata i kvalifikacione kartice potrebno je priložiti:

Fotokopiju ili ispis lične karte vozača – originalni dokument na uvid;

Fotokopiju vozačke dozvole vozača – originalni dokument na uvid;

Fotografiju vozača formata 25×35 mm, ne starija od 6 meseci;

Dokaze o izvršenim uplatama.

Prema Pravilniku će već u 2020. godini vozači koji žele da rade kao profesionalni vozači, obavezno će morati da imaju sertifikat i kvalifikacionu karticu.

* Kvalifikaciona kartica vozača je međunarodni dokument i podaci su dvojezični, na srpskom jeziku (ćirilično pismo) i engleskom jeziku, i kao lični dokument glasi na ime vozača

Celokupan spisak AMSS ovlašćenih ekspozitura sa adresama, kontakt telefonima i uputstvom za popunjavanje uplatnica i zahteva za izdavanje, možete pronaći na sajtu Auto-moto saveza Srbije: www.amss.org.rs

Tags: ,

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *