U Gornjem Milanovcu još jedno lice zaraženo virusom Covid 19

29 osoba, koje su bile u kontaktu sa novozaraženim licem, nalaze se u kućnoj izolaciji, uključujući i njihove porodice. U protekla 24 sata dva lica prekršila su zabranu kretanja u vreme policijskog časa, od kojih je jedno starije od 65 godina. Sve manifestacije koje su bile planirane za april, otkazane su, uključujući i proslavu Dana Opštine. 

Za lice iz Gornjeg Milanovca koje se nalazi na respiratoru u KBC-u Kragujevac juče popodne stigli su rezultati testiranja na Covid 19, čime je potvrđeno prisustvo korona virusa. U skladu sa tim, evidentirane su sve osobe sa kojima je lice bilo u kontaktu i 29 osoba, uključujući i njihove porodice, dobiće danas rešenje o kućnoj izolaciji. Nadležni se nadaju da će preduzete mere umanjiti posledice.

„Ono što još uvek analiziramo je kako je zaraza došla do tog lica. Negde smo na tragu da su u toj kompaniji u kojoj je lice zaposleno do 15. marta bili prisutni monteri mašina iz Italije i Španije i vrlo je moguće, mada to ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo, da je zaraza stigla sa te strane“ – rekao je predsednik Opštine Dejan Kovačević.

Nadležni kažu da je lice koristilo zaštitnu opremu, masku i rukavice, i da se od trenutka kada je napustilo posao zbog visoke temperature, strogo pridržavalo svih preporučenih zaštitnih mera.

“Mi ćemo nastaviti da pratimo stanje ovih 29 osoba koje su izolaciji i stanje njihovih porodica, u skaldu sa procedurama našeg Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje Čačak, i vršićemo testiranja tih osoba na virus Covid 19” – dodao je Kovačević.

Proteklih dana Štab za vanredne situacije više puta je apelovao na sugrađane da smanje socijalne kontakte  i izlaske i da se ponašaju odgovorno i prema sebi i prema drugima. Međutim, u poslednja 24 sata registrovana su dva kršenja zabrane kretanja u vreme policijskog časa, a jedno lice je po četvrti put prekršilo zabranu kretanja za lica starija od 65 godina. Tom licu je po kratkom postupku kod sudije za prekršaje sinoć izrečena kazna od 100.000 dinara. Drugo lice dobilo je kaznu od 50.000 dinara, s obzirom da je ovu meru prekršilo prvi put.

Predesdnik Opštine zamolio je još jednom sve građane da se pridržavaju propisanih mera, a posebno je skrenuo pažnju mlađim sugrađanima da nema okupljanja na javnim mestima, parkovima ili sportskim terenima. Prema rečima predsednika Opštine ovakva okupljanja biće strogo kažnjavana, a policija će u narednim danima pojačati kontrolu.

Inače, danas je doneta odluka da će sve manifestacije planirane za april mesec biti otkazane, uključujući i proslavu Dana Opštine, Međunarodno bijenale minijature i Festival svetske muzike.

GM PRESS / Milica Vukelić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *