U Gornjem Milanovcu stabilna epidemiološka situacija

Usled pogoršanja epidemiološke situacije u celoj zemlji, opštinski Stručno operativni tim za prvu i medicinsku pomoć održao je sastanak na kome je razmotreno trenutno stanje na teritoriji naše opštine. Zaključeno je da je u Gornjem Milanovcu situacija stabilna, iako se poslednjih dana beleži veći broj prvih pregleda u Covid ambulanti Doma zdravlja. Za sada neće biti uvođenja novih mera i važe postojeće preventivne mere koje je doneo Republički krizni štab i Vlada Republike Srbije. To se, pre svega, odnosi na nošenje maski u zatvorenom prostoru, rad ugostiteljski objekata do 23h i zabranu okupljanja za više od 30 lica.

Milorad Dimitrijević, načelnik Opštinskog štaba za vanredne situacije

-Moja molba i apel je da pokušamo da primenjujemo preventivne mere i da svakodnevni život prilagodimo situaciji. Moramo menjati navike,a prilagođavanjem ćemo lakše prebroditi ovo što nas je zadesilo – rekao je Milorad Dimitrijević, načelnik Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Rukovodilac stručnog tima i vd Doma zdravlja Gornji Milanovac dr Aleksandar Čivović naveo je da je 6 lica na teritoriji naše opštine potvrđeno pozitivno na Covid 19. Juče je u Covid ambulanti, od 30 pregleda, 20 pacijenata pregledano prvi put i uzeto je 13 NF briseva. Čivović je istakao da je oprez i poštovanje mera od suštinskog značaja za zaštitu zdravlja pojedinca i zajednice. Apelovao je na poslodavce da se pridržavaju Pravilnika o primeni preventivnih mera u borbi protiv Covida. Istakao je i važnost vakcinisanja protiv sezonskog gripa, što će olakšati dijagnostikovanje bolesti.

Dr Aleksandar Čivović, rukovodilac stručnog tima i vd Doma zdravlja Gornji Milanovac

-Tehnička podrška koja je neophodna da bi se krenulo sa vakcinacijom trovalentnom Torlakovom vakcinom stigla je u Dom zdravlja i od danas se zainteresovani sugrađani mogu javiti izabranom lekaru radi pregleda koji prethodi vakcinaciji. Mogu se vakcinisati sva lica bez tegoba koje bi isključile mogućnost vakcinacije. Vakcina je namenjena populaciji starosne dobi od 18 do 65 godina, a očekujemo i da će za mlađe i starije od tog uzrasta stići adekvatna vakcina – rekao je dr Čivović.

Do sada je potrošeno 1400 doza vakcina, a pristiglo je još 200. Dr Čivović kaže da će i u narednom mesecima isporuke vakcina biti redovne, kao i da će se obezbediti količine za preduzeća koja su se obratila za kolektivno vakcinisanje.

Direktor Opšte bolnice Dr Predrag Šutić naveo je da na Covid odeljenju nema novih prijema.

Dr Predrag Šutić, direktor Opšte bolnice

-Na Grudnom odeljenju je hospitalizovano jedno lice. Iako je PCR test negativan, njegova klinička slika liči na infekciju Covid 19.Pacijent se oseća dobro, adekvatno reaguje na terapiju koja je primenjena i ako se tako nastavi, početkom sledeće nedelje će biti otpušten kući – rekao je dr Šutić.

Stručni tim će,prateći razvoj epidemiološke situacije, izdavati preporuke u cilju zaštite zdravlja naših suđrađana.Poštovanjem preporučenih mera zaštitićemo sebe, porodicu i zajednicu.

 

GM Press / Katarina Srećković

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *