U Gornjem Milanovcu u toku 2019. godine rođeno 6 beba začetih vantelesnom oplodnjom

U Srbiji se svaki šesti par bori sa neplodnošću, a statistika u Gornjem Milanovcu nije ništa bolja.

„Od početka godine rođeno je 238 beba, a 40 odsto parova koji su se ostvarili kao roditelji imaju po jedno dete“, kaže Dragan Perišić, načelnik Odeljenja ginekologije Opšte bolnice u Gornjem Milanovcu.

Problem neplodnosti je sve češći kako u svetu, tako i kod nas. U 30 odsto slučajeva uzrok problema je kod zena, u istom procentu i kod muškaraca, dok je u ostalih 40 odsto zajednički problem koji uslovljava da u određenom periodu izostane trudnoća. Nažalost, sve je više onih kojima je vantelesna oplodnja jedina nada da dođu do željenog potomstva, ali taj proces je dug, a za mnoge i finansijki deo predstavlja veliki problem.

dr Dragan Perišić
Dr Dragan Perišić, Foto: GM Press

„Ukoliko u prve dve godine ne dođe do trudnoće, a kod starijih parova već posle godinu dana, treba potražiti stručnu pomoć“,  kaže dr Dragan Perišić, načelnik Ginekološkog odeljenja Opšte bolnice u Gornjem Milanovcu i dodaje da je najveći problem kasno sklapanje brakova, jer je starosna granica za rađanje prvog deteta sa 24, pomerena na 30 godina, a svaka sledeća godina umanjuje šansu za prirodno začeće.

Pre nego što se uđe u postupak vantelesne oplodnje potrebno je dosta pripreme koja podrazumeva brojne analize koje treba da obave i žena i muškarac.

„Pretrage obuhvataju oko 15 analiza, od labaratorijskih preko invazivnih, poput HSG-a, da bi posle odobrenja konzilijuma par ostvario mogućnost da uđe u postupak vantelesne oplodnje“, zaključuje dr Perišić.

Opština Gornji Milanovac je ove godine opredelila 1,8 miliona dinara za postupak vantelesne oplodnje ukoliko je par prethodno, bez uspeha, imao tri pokušaja na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. Izuzetno, pravo može da ostvari i par koji je imao samo jedan ili dva neuspešna pokušaja vantelesne oplodnje, ukoliko je žena navršila 38 godina, što je gornja granica za ostvarenje prava o trošku Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje, pre nego što je mogla da iskoristi pravo na maksimalan broj pokušaja na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Povodom nedelje neplodnosti koja se ubeležava od 4. do 11. novembra Ministarstvo zdravlja i Fondacija „Nije svejedno“ kompanije Nectar, u saradnji sa Udruženjem „Šansa za roditeljstvo“, zvanično su  predstavili besplatan nacionalni broj za vantelesnu oplodnju 0800 333 030 u okviru Centra za vantelesnu oplodnju. Putem ovog besplatnog nacionalnog broja svi građani Republike Srbije kojima su potrebni savet, informacije o procesu vantelesne oplodnje u Srbiji i procedurama lečenja, neophodnim dokumentima i sl. moći će svakim radnim danom od 9 do 20 časova da se jave i besplatno dobiju podršku, kao i odgovore na sva pitanja od strane Udruženja “Šansa za roditeljstvo”, ali i psihološku podršku koju će pružati Centar za mentalno zdravlje u Centru za vantelesnu oplodnju.

Inače, Opština Gornji Milanovac za prvo i drugo rođeno dete daje 60.000 dinara, pola odjednom, a pola na rate po 5.000 na šest meseci, za rođenje trećeg i svakog sledećeg deteta  milanovčani dobijaju 100.000. Kompanija Metalac a.d., od ove godine svakoj rođenoj bebi u našem gradu daruje 10.000 dinara, komplet posuđa za najmlađe i paket za ličnu higijenu.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *