U Gornjem Milanovcu vazduh je čist, kažu iz Kancelarije za zaštitu životne sredine

Prema zvaničnom izveštaju Zavoda za javno zdravlje Čačak o kontroli kvaliteta vazduha na teritoriji milanovačke opštine, građani nemaju razloga za brigu – rekla je danas za GM PRESS Nevena  Obradović, šef Kancelarije za zaštitu životne sredine.

Prema njenim rečima, koncentracija čestica koje se svakodnevno mere, poput, sumpornih i azotnih oksida, čađi i taložnih čestica su daleko ispod referentnih vrednosti koje propisuju Pravilnici zakona o zaštiti vazduha. Iz Kancelarije za zaštitnu sredinu podsećaju da grad ima urađen gasovod, da se kompletna industrija obavlja se na gasu, a nema teške koja bi uticala na povećano zagađenje. Saobraćaj i korišćenje određenih energenata za grejanje, takođe utiču na kvalitet životne okoline. Obradovićeva kaže da bi energetska efikasnost i masovnije korišćenje gasa kao energenta u domaćinstvima, dovelo  do još kvalitetnijeg vazduha i životnog okruženja.

FOTO : Nevena Obradović, šef Kancelarije za zaštitu životne sredine

-Opština je svojim građanima obezbedila mogućnost grejanja na gas koji je najčistiji, ali prilično skup energent – rekla je Nevena Obradović, šef Kancelarije za zaštitu životne sredine i dodala – ekologija košta, treba uložiti određena sredstva, privatno, kako bi se utrošak energije smanjio, kao što je ulaganje u fasadu, stolariju. Monitoring parametara životne sredine opštinu košta dva miliona dinara na godišnjem nivou. Za 2021. godinu planira se i monitoring parametara čestica od 10 i 2,5 mikrometara, koje se ne vide golim okom ali izazivaju komplikacije pri udisanju. Apelujem na građane da slušaju struku, mi odgovorno merimo sa stručnim ljudima i lekarima iz Zavoda za javno zdravlje Čačak kvalitet vazduha, 365 dana u godini. Monitoring je kontinuirano merenje parametara i to je ono čemu treba verovati i što se treba uzeti kao relevantno, za razliku od aplikacija koja se instalira na telefonu i meri trenutno stanje vazduha. Odgovorno i argumentovano tvrdim da Gornji Milanovac ima čist vazduh, zahvaljujući savesnoj politici grada. –

Uređaj za merenje kvaliteta vazduha trenutno se nalazi u Gradskom parku, a prema svim parametrima, kvalitet vazduha je zadovoljavajući, kao i na ostalih desetak gradskih lokacija na kojima su merenja prethodno vršena.

Inače, mesečni izveštaji, u štampanom obliku dostavljaju se Opštini Gornji Milanovac, Ekološkoj kancelariji, Opštinskoj inspekciji za zaštitu životne sredine, Ministarstvu zaštite životne sredine i Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović-Batut.“

Podaci su dostupni na sajtu opštine Gornji Milanovac, gde se građani mogu informisati o kvalitetu i stanju vazduha u svojoj okolini.

GM PRESS/ Aleksandra Stevanić

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *