U kasarni „Vojvoda Radomir Putnik“ počela Vežba „Cyber Tesla 2021“

I ove godine se u kasarni “Vojvoda Radomir Putnik” u Gornjem Milanovcu realizuje Multinacionalna komandno-štabna vežba „Cyber Tesla“,u okviru programa državnog partnerstva Republike Srbije i savezne države Ohajo, SAD, u oblasti zaštite sajber prostora.

Multinacionalna komandno-štabna vežba „Cyber Tesla“ se realizuje od 2016. godine.

Vežba je u nadležnosti Uprave za telekomunikacije i informatiku (J-6) Generalštaba Vojske Srbije i realizuje se u saradnji sa Nacionalnom Gardom Ohaja. Učesnici su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Nacionalne Garde Ohaja, privatnog i javnog sektora i akademske zajednice u Republici Srbiji koji obavljaju poslove u oblasti informacione bezbednosti.

Od 2019. godine na vežbi učestvuju i predstavnici oružanih snaga Mađarske.

Gornji Milanovac i kasarna „Vojvoda Radomir Putnik“ ,kao lokacija za mesto realizacije vežbe, izabrani su zbog zanimljivog kulturno-istorijskog okruženja, tehničkih uslova, kao i dugogodišnje tradicije postojanja Centra za obuku veze i informatike.

Ovogodišnja Vežba se izvodi sa tri geografske lokacije:osnovno mesto izvođenja je Gornji Milanovac, Republika Srbija, a  izdvojena mesta izvođenja su grad Kolumbus, Ohajo, USA i Budimpešta, Mađarska.

Opšti cilj Vežbe je izgradnja vojnih kapaciteta sistema odbrane i Nacionalnog CERT-a za odbranu od visokotehnoloških napada i unapređenje saradnje sa relevantnim državnim i privatnim sektorom u cilju zaštite informacionog prostora Republike Srbije.

Svečanost povodom realizacije vežbe “Cyber Tesla 2021” i doček zvanica najavljeni su za četvrtak,9.decembar.

Foto/GM PRESS

GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *