U PU „Sunce“ obeležen svetski Dan prevremeno rođene dece

Dan prevremeno rođenih beba obeležava se širom sveta 17. novembra. U obeležavanju ovog dana učestvuju brojne institucije u  Srbiji i svetu.

svetski dan prevremeno rodjenih beba
Foto: GM Press

Svaka deseta beba na svetu se rodi pre vremena, što godišnje čini 15 miliona beba. U Srbiji se godišnje pre vremena rodi preko 4.000 beba. Predškolska ustanova „Sunce“, u saradnji sa Domom zdravlja Gornji Milanovac i Zavodom za javno zdravlje, od prošle godine obeležava Svetski dan prevremeno rođene dece.

maja milović
Maja Milović, Foto: GM Press

„Činjenica je da se svaka deseta beba u Srbiji rodi pre vremena. Mi smo danas obeležili Svetski dan prevremeno rođenih beba. Tokom vikenda naši vrtići su sijali u tom znaku, u ljubičastoj boji, kako bi na taj način pružili podršku deci i njihovim porodicama. Ljubičasta boja, iz razloga što je to boja inkubatora, koji su u tom dobu najbitniji za naše bebe. Naravno, predškolska ustanova „Sunce“ je prva koja, nakon medicinske nege i odrastanja dece, izlazi u susret tim mališanima, takozvanim našim Divovima“, rekla je zamenica direktora PU ,,Sunce“ Maja Milović.

svetski dan prevremeno rodjenih beba
Foto: GM Press

Prema rečima Nede Tomić, saradnice za unapređivanje preventivno-zdravstvene zaštite u PU ,,Sunce“, ideju i razlog da inicira obeležavanje ovog dana dobila je zato što je i ona sama majka prevremeno rođenog deteta.

neda tomić
Neda Tomić, Foto: GM Press

„Prevremeno rođena deca zahtevaju posebnu negu i posebnu pažnju, a mnogo je značajna podrška onih koji su kroz to prošli, pre svega podrška među majkama, ja to najbolje znam. Pošto su čarapice simboličan znak Svetskog dana prevremeno rođene dece, hteli smo da deca u vrtić donesu svoje prve čarapice, da vide koliko su bili mali, jer upravo su prevremeno rođena deca mnogo manja u odnosu na terminsku decu“, istakla je Neda Tomić.

Bebe koje su rođene prevremeno su one koje su rođene pre tridesetsedme nedelje trudnoće. Ovako rođena deca često imaju probleme sa respiratornim sistemom, probleme sa sluhom, vidom, kao i poteškoće u razvoju. Takođe, kod prevremeno rođenih beba često se javlja rizik od hroničnih bolesti, a ovakav porođaj je rizičan i za majku. I dalje nije poznat pravi razlog zbog kojeg dolazi do prevremenog rođenja bebe, ali za bitne uzroke smatraju se poremećaji direktno vezani za stanje bebe, hronične ili akutne bolesti majke, kao i socio-ekonomske prilike trudnice.

Kristina Ponjavić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *