U toku postavljanje štedljivih sijalica ulične rasvete, živine sijalice odlaze u prošlost

U Gornjem Milanovcu je u toku kompletna zamena ulične rasvete. Tokom radova koje izvodi preduzeće „DB Elektro“ biće postavljeno 650 novih, štedljivih svetiljki. Lokalna samouprava je u poslednje dve godine u racionalizaciju uličnog osvetljenja uložila oko 40 miliona dinara.

Ulaganja u cilju uštede u troškovima ulične rasvete tokom dve godine su išla u dva pravca. Najpre su merna mesta izdvojena iz trafo stanica, tako da radnici komunalnog preduzeća više ne moraju da čekaju Elektrodistribuciju da uradi taj posao, a uštedelo se i na taksi koja se ta to ranije ovom preduzeću, plaćala.

Dejan Kovacevic
Dejan Kovačević, Foto: GM Press

„Od sada Elektrodistribuciji nećemo morati da plaćamo taksu za isključenje svaki put kada imamo potrebu da pristupimo bilo kakvim radovima na mreži. Drugi, veoma važan deo je zamena živinih sijalica, novim štedljivim svetiljkama. Na prvom mestu dobijamo na kvalitetu osvetljenja, a na drugom značajne uštede električne energije. Ova investicija nam se isplaćuje kroz tri godine, imajući u vidu sredstva koja smo uložili, polovina nam se već otplatila kroz manje račune za električnu energiju. Za dve godine računi za utrošenu struju ulične rasvete su se smanjili za 50 odsto. Mi ćemo nastaviti i narednih godina da radimo na zameni dotrajalih instalacija ulične rasvete, kako bismo imali bolje i efikasnije osvetljenje“, izjavio je za TV GM Plus Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

rasveta
Foto: GM Press

Na gradskom i seoskom području Gornjeg Milanovca u narednom periodu štedljivim svetiljkama biće zamenjeno ukupno 650 sijaličnih mesta.

„Trenutno se menja zastarela, takozvana živina rasveta na celoj teritoriji opštine Gornji Milanovac. Jedan deo te rasvete je zamenjem tokom prošle godine, a sve u cilju uštede električne energije. Pored toga, ova led rasveta ima tu mogućnost da se njom daljinski upravlja i da se podešava intenzitet svetla u zavisnosti od potreba saobraćaja. Od 650 svetiljki, do sada je zamenjena polovina, odnosno 300 natrijumovih svetiljki i danas će biti postavljeno oko 50 led svetiljki“, rekao je Bojan Milanović, direktor i vlasnik preduzeća „DB Elektro“.

Bojan Milanović
Bojan Milanović, Foto: GM Press

Radovi na postavljanju štedljivih svetiljki ulične rasvete bi trebalo da budu završeni u naredna tri do četiri dana. Zamena ulične rasvete je završena u Brđanima, Gornjoj i Donjoj Vrbavi i Vraćevšnici. Danas se radu i u Velereču, a potom u Svračkovcima i delu Pranjana. O opravdanosti ove investicije najbolje svedoči podatak da živina sijalica tokom noći potroši oko 10 kilovata električne energije, dok štedljiva za isto vreme utroši kilovat i po.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *