U toku su pripreme drva za ogrev

Grejna sezona je počela, radijatori korisnika daljinskog grejanja topli su od 15.oktobra. Domaćinstva koja koriste drva, ili druge vidove grejanja, takođe se pripremaju za predstojeće, sve hladnije, dane. Sečenje i struganje drva, cepanje i skladištenje su poslovi koje valja obaviti pre nego zima pokuca na vrata. Kako je u nasim krajevima grejanje na drva i dalje najzastupljeniji vid zagrevanja stambenog prostora, posla za vredne cepače drva ima i na pretek.

Za kubni metar drva potrebno je izdvojiti oko 40 evra, a tokom grejne sezone jedno domaćinstvo u proseku potroši od 10 do 20 metara drva. Najzastupljenije vrste drveta koje se kod nas koriste su bukva, grab, hrast i bagrem. Ove vrste drveta imaju veliku kaloričnu vrednost, prilikom sagorevanja proizvode značajnu količinu žara, a toplota koju oslobađaju je ujednačena i dugotrajna.

Kraj kamina, peći, ili šporeta, uz topli napitak i zvuke pucketanja vatre, dok napolju veje sneg, hladni zimski dani postaju pravo uživanje. Opširnije o ovoj temi pogledajte u emisiji Dan.

 

GM Press / Katarina Srećković

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *