U Žiči počelo obeležavanje osam vekova autokefalnosti SPC

Obeležavanje „Osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve“ zvanično je počelo u Manastiru Žiči, u kojem su ustoličeni prvi arhiepiskopi, Svetom sabornom arhijerejskom liturgijom koju je služio Njegova svetost patrijarh srpski g. Irinej sa arhijerejima, uz pojanje žičkih monahinja.

Pored nekoliko hiljada vernika, sveštenstva i monaštva, Svetoj liturgiji su prisustvovali i visoki predstavnici Vlade Republike Srbije, snaga bezbednosti, drugih verskih zajednica, zvanica iz sveta kulture, umetnosti…

U ime opštine Gornji Milanovac, ovom istorijskom događaju prisustvovao je Dejan Kovačević, predsednik opštine.

zica 2

Nakon liturgije, upriličena je trpeza ljubavi za arhijereje i vernike, a potom i umetnički program u kome su nastupili KUD „Abrašević“, OŠ „Svetozar Marković“, Bora Dugić, „Kosovski božuri“, a besedio je Matija Bećković.

Jubilej – osamstogodišnjica autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve obeležava se pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Svečanost se nastavlja u ponedeljak u duhovnom sedištu srpskih patrijaraha – Pećkoj patrijaršiji. Svečana akademija, na kojoj će biti dočarani važni događaji vezani za dobijanje autokefalnosti i za sam život Svetog Save, biće organizovana 8. oktobra u Centru „Sava“ u Beogradu. U Muzeju Srpske pravoslavne crkve narednog dana biće otvorena izložba „Osam vekova umetnosti pod okriljem Srpske pravoslavne crkve“, na kojoj će biti izloženi umetičko-duhovno-kulturni predmeti od XIII do XX veka, koji dolaze sa svih prostora početaka postojanja Srpske pravoslavne crkve. Biće izloženo i oko 135 rukopisnih knjiga iz bogatog fundusa koji postoji u riznicama SPC, kao i rukopisne knjige od XII do XIII veka na pergamentu sa divnim, srebrnim, umetnički obrađenim okovima, pa nadalje. Jedinstvenu galeriju srpskog ikonopisca od XIV do XX veka na ovoj izložbi čine ikone iz riznica Visokih Dečana, Pećke Patrijaršije i crkava u Prizrenu kao prve srpske štampane knjige – Cetinjski oktoih i Beogradsko četvorojevanđelje.

Ove godine navršava se punih osam vekova od događaja koji se 1219. godine dogodio u Nikeji. Tada je, zauzimanjem hilandarskog monaha Save kod Vaseljenskog Patrijarha Manojla Prvog Sarantena, Srpska crkva dobila samostalnost. Prvi arhiepiskop je postao svetitelj Sava. Sveti Vladika Nikolaj ovaj događaj opisuje napominjući da je Sveti Sava molio da nekoga drugog izaberu za arhiepiskopa, naglašavajući svoju nedostojnost za tako uzvišen čin, ali je na insistiranje Patrijarha, cara i svih monaha iz pratnje Svetog Save, ipak pristao, saglašavajući se sa voljom Božjom. Usledio je ogroman trud na organizaciji nove arhiepiskopije na prostorima srpskih zemalja, koji je Svetitelj sa velikom predanošću ulagao.

U međuvremenu, mnoga iskušenja, ratovi i razaranja pretila su da ugase plamen vere koji je zapalio Sveti Sava. Srpska pravoslavna crkva je hrabro i dostojanstveno nosila veliko znamenje i ime koje joj je Sveti Sava zaveštao. Cena toga bila su mnoga stradanja – hramova, knjiga, dragocenosti, sveštenstva, čak i patrijaraha, i vernog naroda. Ipak, sila Vaskrsenja je uvek iznova sijala iz mnogih grobova i jama.

U našoj najvećoj svetinji oko koje se srpski narod okupljao, Bogu molio na ovom svetom mestu, veru svoju širio, umnožavao i jačao u njoj – ovde je pre osam vekova počela istorija srpske crkve i srpskog naroda – rekao je Njegovo svetost patrijarh srpski Irinej i istakao:

„Mi se moramo vratiti svojoj istoriji i putu Hristovom, putu Božjem. Nema boljeg ni sigurnijeg puta, jer je samo Hristos rekao ‘ja sam put i ja sam istina’. Crkva je mnogo postaradala, ali je bila velika nada i vera u Boga i Bog nije ostavio narod svoj. Jeste stradao, prolivao krv za svoju voljenu otadžbinu, nadao se i očekivao bolje dane i slobodu – i Gospod mu je to ispunio, jer je narod zaslužio da mu Bog to ispuni – nadom svojom i verom, ljubavlju prema Bogu i jednog prema drugome“, rekao je patrijarh, uputivši poruku sa ovog velikog i značajnog skupa:

„Ono što je krasilo, i treba da krasi, naš narod to je jedinstvo – jedinstvo naroda u onome što je sveto i božansko, istinito i neprolazno. Jedinstvo u Crkvi, u veri, u ljubavi, u svemu onome što krasi rod hrišćanski i što je krasilo narod naš.“
Po milosti Božjoj pravoslavni arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski, sa svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i svim sinovima i kćerima naše svete Crkve, povodom osamstogodišnjice njene autokefalnosti, uputio je blagoslov, pozdrav i saborsku poslanicu, u kojoj se, između ostalog, kaže:
„Vernost Svetosavskom Zavetu omogućila nam je da preživimo, ali i da ne pokleknemo. Nije dovoljno samo preživeti, poučava nas Zavet: treba uspravno stajati! Preživeli smo i teror i egzekucije obezboženih Srba nad sopstvenim narodom, njegovo cepanje na nove, tobožnje nacije, arnautske pobune i zločine od davnih turskih do naših vremena, kao i različita iskušenja na kraju drugog i početku trećeg milenijuma, sve vreme ostajući uspravni…

…U znaku Raspeća i Vaskrsenja Hristovog nalazi se sav život i istorijsko trajanje našeg naroda i naše Crkve. Stradale su svetinje i sa njima kulturna i istorijska dobra. No i pored toga svetosavski duh čini da i dalje, u istoj meri, Crkva stvara, preobražava i spasava svoju decu…

…Četrdeset i šest arhijereja objedinjuju hiljade sveštenoslužitelja, monaha i monahinja u hiljadama hramova rasutih širom zemljinog šara. Svi oni danas jednim ustima i jednim srcem proslavljaju Oca i Sina i Svetoga Duha, Trojicu jednosušnu i nerazdeljivu….“

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *