Uprkos naporima JKP-a, kiša ponovo napravila probleme

Obilne padavine proteklog  vikenda su izazvale nevolje našim sugrađanima u nekim delovima grada, a najviše problema je bilo u Lominoj i Ulici Rada Janićijevića. Izlivanje kanalizacije, poplavljena dvorišta i podrumske prostorije,zadali su brige meštanima  na ovim lokacijama.O nastalim  poteškoćama i njihovom potencijalnom rešavanju, razgovarali smo sa Tanjom Lončarević, pomoćnikom direktora Službe za vodovod i kanalizaciju JKP Gornji Milanovac.

Tanja Lončarević, pomoćnik direktora Službe za Vodovod i kanalizaciju JKP gornnji Milanovac

Razlozi izlivanja su brojni – veliki sliv iz dela Lomine ulice gde je znatan broj oluka uključen u fekalnu kanalizaciju, prodiranje površinskih voda, naročito tokom intenzivnih padavina, kroz otvore na samim poklopcima kanalizacionih šahti, tako da se nivo fekalne kanalizacije u kanalizacionoj mreži povećava. Najugroženiji su oni objekti čije su kote niže od koti kanalizacionih šahti na koje su priključeni, oni bivaju ugroženi čak i pri jednom intenzivnom pljusku. Kao način za rešavanje ovog problema se vidi samo rekonstrukcija kanalizacije u Lominoj ulici, a to bi značilo da moramo da pribavimo adekvatnu projektno-tehničku dokumentaciju, što imamo u planu – rekla je Lončarević za GM Press.

Kanalizacija u Lominoj ulici je  izgrađena sedamdesetih godina prošlog veka i kao takva je i upotrebi oko 50 godina.Prethodnih godina,  ekipe Javnog komunalnog preduzeća su pokušavale da saniraju problem.Radjeno je na kontroli uključenja površinskih voda u fekalnu kanalizaciju da bi se izbeglo izlivanje. Takođe su ispred kafića Trim, zbog učestalih zagušenja,preduzete mere kako ne bi dolazilo do sličnih komplikacija.

Otežavajuće okolnosti u preduzimanju funkcionalnog rešenja su i velika dubina, od oko 5 metara,na kojoj se kanalizacija nalazi, zatim blizina stambenih objekata, kao i podzemni vodovi.

Najveći broj sugrađana se žalio zbog poplavljenih podrumskih prostorija i ekipe od subote rade na terenu kako bi pomogle u otklanjanju posledica jakih pljuskova.

Dvorišta stanara Ulice Rada Janićijevića našla su se pod vodom, pa nas je zanimalo da li se ovom problemu nazire rešenje.

Radi se o delu ulice gde je teren ravan, gde se skuplja sva površinska atmosferska voda, gde je odrađena  kišna kanalizacija koja jednim delom ne funkcioniše. Poslednjim radovima je odveden deo fekalne kanalizacije, čime je rasterećen jedan kraj ulice i prilikom prethodnih padavina se to pokazalo fukcionalnim. Međutim, za padavine koje su se dogodile prethodnog vikenda ne postoji,na žalost, projektovana kanalizacija koja može da prihvati toliku količinu vode i odvede je u vodotokove ili do kolektora i trenutno je stanje takvo – zaključila je Lončarević.

Za sanaciju nastale štete, izbacivanje vode i dezinfekciju, kao i obezbeđivanje pumpi i dezinfekcionih sredstava, Javno konunalno preduzeće stoji  građanima  na raspolaganju i pozivom mogu prijaviti problem, ili zatražiti pomoć.

GM Press / Katarina Srećković

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *