Uređeno korito reke Dičine

Selo Gornji Banjani jedno je od područja koje je bilo najteže pogodjeno  poplavama kako 2014. godine tako i pre mesec dana. Šteta naneta putnoj infrastrukturi je uglavnom sanirana ali najveća briga meštana do pre nekoliko dana bile su nove padavinei i ponovna mogućnost izlivanja reke Dičine

Prema rečima  Miroslava Markovića, predsednika MZ Gornji Banjani, reka Dičina je do sada bila gotovo bez korita, a posle poplava 2014. godine , meštani su iz sopstevnih sredstava finansirali delimično uređenje rečnog toka, što svakako nije bilo dovoljno, što zbog dužine rečnog korita, što zbog nesavesnih lica koja razne vrste otpada bacaju u reku, čime dolazi do stvaranja čepova koji olakšavaju izlivanje.

Miroslav Marković, predsednik MZ Gornji Banjani

– Zahvaljujući pomoći opštine Gornji Milanovac i predsedniku Kovačeviću,predhodnih dana korito Dičine je pročišćeno I produbljeno – kaže Marković i dodaje da je ovako značajan posao urađen  posle skoro 5 decenija a korito je uređeno u dužini od oko 3 kilometra,

Prema iskustvu meštana, izlivanje Dičine u ovom delu najveću štetu nanosilo je poljoprivrednim kulturama jer se tok riširio kroz njive, pa je voda sa sobom povlačila I useve.

Meštani Banjana konačno mogu da odahnu a neke porodice poput Savčića, započele su sadnju kupusa nedaleko od obala reke, od čega u narenim godinama očekuju značajne prinose.

foto: GM Press

Porodica Savčić, posadila je ove godine kupus na površini od  70 ari , a osim toga bave se i uzgojom žita i malina dok su od kupina za sada odustali zbog niske otkupne cene.

 

GM Press / Mirjana Milićević

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *