Uručene medalje pobednicima trke „Za srećnije detinjstvo“

Danas su u sali Skupštine opštine Gornji Milanovac osnovcima i srednjoškolcima, pobednicima Jesenjeg opštinskog krosa, uručene medalje i priznanja. Kros, koji je i ove godine humanitarnog karaktera, je organizovan 19. oktobra i na njemu je učestvovalo 418 učenika i stotinak mališana Predškolske ustanove „Sunce“.

opštinski jesenji kros gornji milanovac
Foto: GM Press

Na ovogodošnjem jesenjem krosu učestvovali su učenici gotovo svih osnovnih i srednjih škola sa teritorije Gornjeg Milanovca. Osnovna škola „Ivo Andrić“ iz Pranjana u sveukupnom plasmanu je osvojila drugo mesto, sa tri zlatne i po jednom srebrnom i bronzanom medaljom. Njihov uspeh utoliko je veći, jer učenici redovno treniraju iako dolaze iz najudaljenijih sela pod Suvoborom.  

kros pobednici 2
Foto: GM Press

„Ovaj uspeh smo postigli zahvaljujući redovnoj poseti učenika treninzima. Moram da istaknem da je bilo učenika, među njima i pobednika, koji su dolazili na treninge iz najudaljenijih sela, kao što je Kamenica. Sva deca imaju pravo da se bave sportom, pa i deca sa sela. Dajem sve od sebe da im prenesem svoje znanje i da ih uputim na ovu plemenitu životnu disciplinu“, rekao je za TV GM Plus, Miloljub Ristanović, nastavnik fizičkog u OŠ „Ivo Andrić“ u Pranjanima.

kros pobednici
Foto: GM Press

Osnovna škola u Pranjanima ima uslove da se deca bave svim sportovima, pa i atletikom. Međutim, za uspeh su su presudni neki drugi faktori.

„Sport je uvek zdravo okruženje. Osvojili smo drugo mesto u ukupnom plasmanu, a prvo nam je izmaklo jer određen broj odličnih atletičara zbog bolesti nisu učestvovali. Škola ima uslova za bavljenje sportom, ali sve zavisi od dece, oni su ti pokretači. Pre svega, morate imati i „pametne roditelje“ koji forsiraju svoju decu, kao što je ovde slučaj, pa kada se sve kockice slože, uspeh ne može da izostane“, zaključuje Ristanović.

nebojsa ivovic
Nebojša Ivović, Foto: GM Press

Od kotizacija učesnika krosa ove godine je u Fond Crvenog krsta za pomoć bolesnoj deci opštine Gornji Milanovac prikupljeno više od 150.000 dinara.

„Trka za srećnije detinjstvo je tradicionalna tokom oktobra meseca. Svrha je prikupljanje sredstava za lečenje bolesne dece sa teritorije naše opštine. Učestvuju sve osnovne i srednje škole tako što svaki učesnik kupuje bon koji vredi 50 dinara. Novac ide u Fond za bolesno dete, a ove godine je prikupljeno 150.400 dinara. Pojedine škole tu kotizaciju još nisu uplatile, pa očekujemo da će taj iznos biti još i veći“, izjavio je Nebojša Ivović, sekretar Crvenog krsta OO u Gornjem Milanovcu.

kros pobednici 1
Foto: GM Press

Ovogodišnji Jesenji opštinski kros u Gornjem Milanovcu je odlagan dva puta, najpre zbog loših vremenskih uslova, a potom i zbog primarnih sportskih događaja na takovskom igralištu.

Naredne godine je u planu da se Jesenji opštinski kros održi u septembru, kako bi prvoplasirani učenici mogli da učestvuju na nacionalnom krosu RTS-a.

Gordana Injac

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *