Uspela akcija dobrovoljnog davanja krvi

Danas je u Gornjem Milanovcu u svečanoj Sali starog suda organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi. Akciju je sprovela mobilna ekipa Instituta za transfuziju krvi Srbije u saradnji sa opštinskom organizacijom Crvenog  krsta.

akcija dobrovoljnog davanja krvi gornji milanovac
Foto: GM Press

Akcije dobrovoljnog davanja krvi se u gradu pod Rudnikom tradicionalno održavaju svakog drugog i poslednjeg petka u mesecu od 11 do 16 časova. Milanovčani su po ovom pitanju tradicionalno humani.

„Svako lice starosti od 18 do 65 godina starosti može biti dobrovoljni davalac. Pre svakog davanja mi obavljamo lekarski pregled gde ustanovimo da li neko može dati krv. Uslovi su da je davalac odmoran, naspavan i da je jeo. Na prvom mestu je potrebno da je davalac zdrav i zato je privilegija dati krv. Davanje krvi ne sme naštetiti ni onome ko daje, ali ni onome ko prima krv“, izjavila je dr Jelena Radulović, sa Instituta za transfuziju krvi Srbije.

akcija dobrovoljnog davanja krvi gornji milanovac
Foto: GM Press

Davalaštvo krvi se zasniva na dobrovoljnosti i humanosti, pre svega. Svako davanje krvi podrazumeva proveru zdravstvenog stanja davaoca i produžetak života onome kome je ova dragocena tečnost potrebna.

„U Gornjem Milanovcu se po akciji odazove u proseku oko 50 davalaca, s tim što broj prikupljenih jedinica krvi uvek bude manji za broj onih koji ne ispune zdravstveni uslov. Takođe, taj broj može da varira u zavisnosti od sezone, recimo godišnjih odmora ili perioda kada su među davalačkom popilacijom vladaju prehlada ili grip“, rekla je dr Jelena Radulović.

dr Jelena Radulovic
Dr Jelena Radulovic, Foto: GM Press

Akcije dobrovoljnog davanja krvi u Gornjem Milanovcu su mesecima unazad veoma uspešne. U proseku po svakoj akciji se odazove po pedesetak Milanovčana, od kojih svega jedan manji broj ne ispuni zdravstveni uslov da tog dana da dragocenu tečnost. Ovog petka, akciji dobrovoljnog davanja krvi odazvalo se više od 40 Milanovčana.

Gordana Injac

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *