„Uspešno završena jedna, a spremno dočekujemo sledeću sezonu“

Sastanak Saveta Moravičkog upravnog okruga i Okružnog štaba za vanredne situacije održan je u cilju informisanja o stanju i pripremama za nadolazeću zimsku sezonu. Pored ovoga akcenat je stavljen i na protivgradnu zastitu tekuće godine.

U cilju razmatranja informacija o stanju i pripremama subjekata za nadolazeću zimsku sezonu, održan je sastanak Saveta Moravičkog upravnog okruga i Okružnog štaba za vanredne situacije.

Slobodan Jolović foto
Slobodan Jolović, Foto: GM Press

„Dobili smo informacije od svih subjekata koji učestvuju u održavanju puteva u zimskom periodu da je stanje i spremnost za održavanje u narednom periodu na zadovoljavajućem nivou“, rekao je Slobodan Jolović, načelnik Moravičkog okruga.

Kao komandant Okružnog štaba za vanredne situacije imao sam priliku da učestvujem u smotri kod preduzeća „Strabag“ na punktu na Rudniku, u bazi Preduzeća za Puteve, na punktu „Strabaga“ u Takovu i u samom krugu preduzeća u Čačku i da se uverim da je ova firma zaista lider u ovoj oblasti imajući u vidu procenat pripremljene mehanizacije i veliki broj nabavljenih vozila i opreme koju će koristiti u zimskom peridou“, zaključio je Jolović.

Na sastanku su takođe iznete informacije o odbrani od grada tekuće godine, ali i pripeme za 2020. godinu.

„Sezona iza nas spada u red srednje aktivnih sezona. Na pojedinim delovima Srbije bila je i umerena, a ovde u Moravičkom okrugu, kao i uvek, je maksimalan intenizetet, maksimalna čistina i najveći broj dana sa dejstvima sa potrošnjom raketa što je ustaljeno za ovo područje“, kaže Zoran Babić, načelnik Centra za odbranu od grada u RHMZ Zavodu Srbije i dodaje:Mi smo utrošili prosečno 17 raketa po jednoj stanici, ukupno oko 1.400 raketa na području Moravičkog okruga, a o kakvom je području reč najbolje govori podatak da ovaj deo čini 3,5% ukupne poljoprivredne površine u Srbiji, a ove godine smo imali čak 17% svih zabeleženih pojava grada i sugradice.

Zoran Babic foto
Zoran Babić, Foto: GM Press

Protivgradnu zaštitu naredne godine poboljšaće uvođenje automatskih protivgradnih stanica, koje bi trebalo da poboljšaju čitav sistem zaštite.

Na današnjem sastanku Jolović se posebno osvrnuo na saradnju Moravičkog okruga sa Kolubarskim, Mačvanskim i Šumadijskim i naglasio da ovi okruzi intenizvno sprovode aktivnosti sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom na unapređenju sistema protivgradne zaštite na ovom području.

„Rezultati su evidentni, jer se sada automatizacija protivgradnih stanica završava na području Kolubarskog i Mačvanskog okruga, a već u narednoj godini ćemo imati na radarskom centru Užice i Bukulju, čime će biti pokriven i Moravički okrug“, zaključio je Slobodan Jolović.

Protivgradna sezona je završena 15. oktobra, dok je za sledeću planirano oko 17.000 novih raketa raspoređenih na 1.350 stanica, što je, prema rečima nadležnih, odličan start za sledeću godinu.

Katarina Bjelić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *