Usvojen prvi rebalans budžeta, tokom godine planirane značajne investicije

Usvajanje odluke o Završnom računu opštine Gornji Milanovac za 2020. I prvi rebalans budžeta za 2021. Godinu, među najvažnijim su usvojenim tačkama na današnjem zasedanju Opštinskog veća gornjomilanovačke opštine.

U završnom računu za predhodnu godinu tiče, jasno i transparentno je prikazan rad i funkcionisanje opštine Gornji Milanovac. Pandemija je obeležila gotovo čitavu 2020. a vanredno stanje trajalo je više od 2 meseca. Uprkos svemu tome lokalna samouprava je uložila maksimalan napor da se uradi planirano i prošla godina je bila rekordna kada je u pitanju ulaganje u putnu infrastrukturu, posebno na gradskom području.

Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac obrazložio je danas višak sredstava u budžetu iz prošle godine i rekao da je nastao zbog toga što škole I vrtići nisu radili kao I što je bilo stopirano održavanje sportskih aktivnosti sa jedne , a sa druge strane jer su građani izmirili sve svoje obaveze prema opštini pa su i ostvareni prihodi u odnosu na planirane manji za svega 7 %.Prema njegovim rečima razlika će doći na naplatu tokom ove ili sledeće godine, jer su u pitanju firme koje su uzele reprogram tj koristile su subvencije od države po radnom mestu, pa poreze i doprinose po tom osnovu plaćaju od 1.01.2021.

56.150.000 biće uloženo u rekonstrukciju ulica u gradu

-Ulica Vuka Karadžića biće urađena od rekonstruisanog dela iznad Vrtića, sve do spajanja sa raskrsnicom koja vodi ka Takovu. Biće urađena rehabilitacija i nastavak ulice Arsenije Lome, koja se nalazi ispod groblja, zatim ulice Jovanke Radaković, od Plavog mosta ka ulici Dragiše Nikolića, tako da će od Glavne ulice do kraja GUP-a kompletno biti postavljen asfaltni zastor. Biće urađena pešečka staza pored Ivičkog potoka, što je preostalo da se uradi nakon uređenja potoka. Trotoar u ulici Dragiše Nikolića, biće urađen sa leve strane iz pravca grada. Planirana je I rehabilitacija dela ulice Miloša Velikog od „Metalčeve“ zgrade do reskrnice sa Železničkom, gde je asfalt u najlošijem stanju. Biće urađena pristupna saobraćajnica do SRC „Breza“, čime će u potpunosti biti osposobljena deonica od JKP do Sporstkog centra i do budućeg zatvorenog bazena. Tu je u toku otkup parcela uz postojeći pristupni put kako bi se obezbedila dovoljna širina buduće saobraćajnice –naveo je Kovačević.

Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac

Predviđeno je 2.800.000 za izgradnju Aneksa PU“Sunce“ u Nevadama, pošto će biti veći nego što je prvobitno planirano, a na taj način biće ozbeđeno još 250 mesta za mališane.

-Projekat uređenja Velikog parka je jedan od značajnijih koji smo planirali I opredelili smo 990 hiljada. Ideja je da postane Park prijateljstva I da tu budu obeležja svih naših bratskih opština I gradova sa teritorije bivše Jugoslavije I celog sveta. U ovoj godini uradićemo projektnu dokumentaciju a u sledećoj ćemo videti koliko će da košta. Mislim da je došlo vreme da se uredi I ova oaza, grade se na Ivicama novi stambeni kompleksi I Park će biti ponos svim Milanovčanima.

Za rekonstrukciju javne rasvete I ove godine odvojeno je 20 miliona. Stara funkcionalna rasveta (natrijum sijalice) koja će na gradskom području biti zamenjena led rasvetom,biće upotrebljena na seoskom području a na taj način svake godine širi se mreža u selima.

Prvim ovogodišnjim rebalansom novac je opredeljen I za osnovne škole “Ivo Andrić”, “Aresnije Loma” “Desanka Maksimović”, “Kralj Aleksandar I”, za dečija igrališta I zamenu stolarije.

U planu je izgradnja parkinga na Rudniku iza Trga rudara, gde će biti dovoljno parking prostora za meštane i posetioce, kako bi se izbeglo nebezbedno pariranje na saobraćajnici . Sredstva su opredeljena i za drugu fazu radova na izgradnji bazena na Rudniku.

650.000 dinara opredeljeno je za izgradnju trotoara u Hajduk Veljkovoj ulici u Gornjem Milanovcu , kako bi sprečili izlivanje površinskih voda u podrumske prostorije Solitera. Radiće se opštinski put na Ivicama i pristupni put u Industrijskoj zoni ka „Dak komercu“. Biće završeno i nekoliko projekata za mostove, između ostalog  na Čemernici i u Ugrinovcima.

 -Od Vlade Republike Srbije dobili smo odobrenje odnosno proglašenje za javno dobro površine od 12 ha u Takovu, koju ćemo kupiti za izgradnju Dvorca. Nakon završene ekproprijacije sa markom Blagojevićem, direktorom Kancelarije za javna ulaganja napraviću dinamiku radova. Nadam se da ćemo raditi po sistemu ključ u ruke, odnosno da će projketovanje i izvođenje radova obavljati ista firma jer je tako najlakše kontrolisati projkat a da i to uvrstimo u budžet za narednu godinu- rekao je Kovačević i dodao – Rebalans budžeta je dobro izbalansiran, novac je opredeljen i za potrebe javnih ustanova, tako da je ovo jedan od  trenutaka kada smo sigurni da možemo da ostvarimo sve planirano, jer novca u budžetu ima dovoljno, zahvaljujući domaćinskom ophodjenju prošle godine. Trenutno na računu opštine Gornji Milanovac ima preko 400 miliona dinara, planiramo da ih utrošimo ove godine I realizujemo predviđene projekte.

Takođe,danas je usvojen i nacrt odluke o podsticajnim sredstvima za sprovođenje mera energetske sanacije porodičnih kuća kao i predlog rešenja o otvaranju aproprijacije za sredstva opredeljena kroz program ministarstva „Gradovi u fokusu“. Inače, na sednici Opštinskog veća usvojene su i sve ostale tačke Dnevnog reda.

GM PRESS

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *