Vađenje krvi od nedavno bez zakazivanja

Vađenje krvi u biohemijskoj laboratoriji u Opštoj bolnici u Gornjem Milanovcu od nedavno se radi bez zakazivanja unapred. Svako ko preda knjižicu ujutru od 7 do 8 sati, tog istog dana može uraditi i analize, a rezultate dobiti u periodu od 18 do 19 ili sutradan od 9 do 14 časova.

vadjenje krvi gornji milanovac
Foto: GM Press

Prema rečima načelnice biohemijske laboratorije, pregledi su se ranije zakazivali unapred zbog potrošnje reagenasa i kako bi se, u skladu sa brojem pacijenata i potrebnim analizama, sve što je neophodno nabavilo na vreme.

„Mnogi pacijenti imaju neke potrebe, ranije da se nešto uradi, ili imaju zakazane preglede u Beogradu u Kliničkom centru, u Kragujevcu, operaciju u Čačku, ili su kod naših lekara dobili termin, a mi smo već do tada sve popunili, onda smo shvatili da to zakazivanje nema svrhe. Ovom promenom svi pacijenti mogu da dobiju našu uslugu kada njima odgovara i kada im je potrebno da analize dobiju pre njihovih drugih pregleda. Za sada to funkcioniše normalno i mislim da su pacijenti zadovoljni“, objašnjava Dragana Madnić, načelnica Službe za laboratorijsku dijagnostiku Opšte bolnice u Gornjem Milanovcu.

dragana mandić
Dragana Mandić, Foto: GM Press

Oko 50.000 pacijenata godišnje, a 600.000 analiza, obavi se u biohemijskoj laboratoriji. Prema rečima Dragane Mandić, nedostaje kadar. Po normama i standardima, na ovaj broj analiza trebalo bi da ima 24 laboranta i četvoro specijalista kliničke ili medicinske biohemije, dok u našoj bolnici ukupno ima 14 laboranata i dve doktorke.

Period od novembra do aprila je najzahtevniji – veliki broj pacijenata dolazi da uradi analize, a dnevno se obavi preko 200 vađenja krvi. Iz laboratorije apeluju na građane da budu strpljivi i savesni, i da, iako će svi imati mogućnost istog dana da obave analize, prioritet uvek imaju trudnice, deca i onkološki pacijenti.

Kristina Ponjavić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *