Vazdušni most prijateljstva

Današnju ceremoniju obeležavanja 76.godišnjice Operacije Halijard posetio je i Milorad Dodik, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine. Obraćajući se prisutnima, Dodik je rekao da je jedna od najuspešnijih misija u Drugom svetskom ratu odraz borbe za slobodu i odraz prijateljstva koje naš narod nosi u sebi, kao i da godine satiranja nisu uspele da bace u zaborav ovaj važan događaj.

-Vazdušni most liči na sve mostove koji se grade i to je jedno od najvećih civilizacijskih dostignuća. Izgraditi most, a ovaj je spasio mnogo ljudi, značilo je uspostaviti nova prijateljstva, značilo je potvrdu da je otadžbinska vojska bila deo savezničkih snaga u borbi protiv najvećeg zla koje se dešavalo na ovim prostorima – rekao je Dodik.

Istakao je da je fascinantno da su ljudi pranjanskog kraja, odlučni da pomognu savezničkoj vojsci, pre 76 godina na ovom mestu uspeli da sagrade aerodrom. Podsetio je i na jedinstvo srpskog naroda u oslobodilačkim misijama.

-Na jedan čudan način upravo ovaj vazdušni most spojio je ovo mesto i Boljanić kod Doboja u Republici Srpskoj, odakle su na isti način spašavani američki saveznički piloti. Zato ćemo u narednim godinama obeležiti i to mesto i napraviti monument kakav je i ovde – rekao je Dodik i dodao – Ponosan sam na ljude odavde, kao i na moje ljude sa Ozrena što su na takav način reagovali i što su napravili poseban most prijateljstva sa SAD.

Dodik podseća da su temelji srpsko-američkog prijateljstva postavljeni još u Prvom svetskom ratu i, osvrnuvši se na nedavno potpisan sporazum u Vašingtonu, naglašava da i ovakvi događaji grade novi put zajedničke saradnje. Zahvalio se svima koji su doprineli da se sačuva sećanje na važan istorijski poduhvat i naše pretke.

 

GM Press / Mirjana Milićević

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *