Veče posvećeno Dobrici Eriću u okviru „Dana Nastasijevića“

Manifestacija  „Dani Nastasijevića”, jedna od većih kulturnih manifestacija u Gornjem Milanovcu, počela je sinoć u Modernoj galeriji Kulturnog centra. Veče je bilo posvećeno velikanu zavičajnog pesništva Dobrici Eriću o kome su govorili Mileta Aćimović Ivkov književni kritičar, Boško Lomović novinar i književnik, kao i zavičajni pesnici Književnog kluba „Zapis‘‘ Događaj je upotpunila pevačka grupa Crnućanka.

Sasvim je razumljivo da se književno veče u zavičaju Dobrice Erića Dobrici i posveti, jer, kako je Dušan Radović davno zapisao, on je od Gruže stvorio kontinent možda i najveći u srpskoj poeziji, sa jedne strane dok je sa druge Dobrica celim svojim bićem i stvaralačkim radom u svim književnim vrstama i žanrovima u kojima se ogledao, neprestano afirmisao i uznosio onaj duh kome je polagao najveću veru, to je duh srpskog seljaka, zemlje i naroda – istakao je sinoć Ivkov i dodao – Upravo onaj duh koji iz svetsi naše savremenosti, posebno naših mladih ljudi lagano ali izvesno čili, nestaje, Zbog toga je ovo dobra prilika da se povede razgovor o potrebi da se tavke vrednosti obnove, utvrde i mladima predaju sa verom da je jedina moguća Srbija, u vezi sa duhom svoga naroda, tradicijom I rodnom zemljom – istakao je Ivkov.

dobrica foto 2
Foto: GM Press

Sa Dobricom drugujem više od 50 godina, družili smo se i nastupali u školama i punim halama – rekao je Boško Lomović i sa prisutnima podelio  događaj kada je sa Dobricom putovao na gostovanje u Župski Aleksandrovac. Govorio sam pesmu “Moj otac prodaje šumu”, pogledam u Dobricu, on plače I kaže,  da mu je žao sto on tu pesmu nije napisao. – Dobio sam mnogo nagrada u svom životu ali mi je njegov compliment bio najveća – zaključio je Lomović.

U okviru obeležavanja “Dana Nastasijevića, milanovačka Biblioteka organizovaće brojna kulturna dešavanja, sve do 7. Novembra.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *