Virtuelna šetnja kroz istorijsko nasleđe

Prethodna godina i novo doba savremenih tehnologija pokazali su koliko su važni svi vidovi interakcije sa publikom. Muzej rudničko-takovskog kraja pripremio je aplikaciju za mobilne telefone koja će prema rečima Aleksandra Marušića, direktora Muzeja, posetiocima pomoći da se kroz virtuelnu šetnju upoznaju sa znamenitostima i kulturno-istorijskom baštinom rudničko-takovskog kraja.

Aplikacija, Rudničko-takovski kraj, kolevka moderne Srbije je nastavak aktivnosti muzeja prethodne godine, tokom koje se, zbog epidemiološke situacije javila potreba za većim brojem onlajn sadržaja i programa ove ustanove.

Od danas je svim sugrađanima dostupna aplikacija na latinici, ćirilici i engleskom jeziku. Platforma sadrži veliki broj fotografija i priča o znamenitostima rudničko-takovskog kraja: našoj galeriji u Brkovića kući, o Legatu porodice Nastasijević, stalnoj postavci Muzeja u Sinđelićevoj, Miloševoj kući u Crnući, Muzeju u Takovu, znamenitom mestu Takovski grm, o Manastiru Vraćevšnica, crkvi brvnari u Takovu i Crkvi na Savincu, a tu je i priča o arheološkom istraživanju na Rudniku i otkrivenoj crkvi iz 14. veka pod Ostvicom.Ovo je značajan dan za Muzej, jer je napravio jedan iskorak,  da ostane svoj i prikaže deo svoje baštine, a sa druge strane, da prati tehnološki razvoj i bude konkurentan bilo gde na mapi sveta, kao deo našeg  kulturno-istorijskog nasleđa – rekao je Aleksandar Marušić, direktor Muzeja Rudničko-takovskog kraja.

Foto/Aleksandar Marušić, direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja

Platforma sadrži i dron snimke rudničko-takovskog okruženja, a podržava i video sadržaje od 360 stepeni čija će instalacija na telefonu omogućiti virtuelnu šetnju kroz muzej. Aplikacija je kreirana i za Ajfon i može se skinuti preko Google Play prodavnice. Razgledanje istorijskih znamenitosti i onlajn šetnju rudničko –takovskim krajem putem nove aplikacije, omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije koje je finansiralo projekat u iznosu od 400 000 dinara, kao i Matematički Institut sa svojim stručnim timovima i profesorima.

 

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

 

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *