Vulin posetio kasarnu „Vojvoda Radomir Putnik“

Aleksanadar Vulin, ministar odbrane u Vladi Republike Srbije i general potpukovnik Milan Mojsilovic, načelnik Generalštaba Srbije danas su posetili kasarnu „Vojvoda Radomir Putnik“ u Gornjem Milanovcu, gde su prisustvovali poslednjem danu vezbe „Cyber Tesla 2019“.

cyber tesla 5
Foto: GM Press

Vežba  „Cyber Tesla“ je  značajan događaj, jer se njenim izvođenjem unapređuju kapaciteti za reagovanje na incidente u sajber prostoru, poboljšava koordinacija organa i institucija u čijoj su nadležnosti poslovi informacione bezbednosti, razmenjuju se iskustva iz oblasti informacione bezbednosti i unapređuje bilatelarna vojna saradnja.

Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin, Foto: GM Press

„Sajber pretnje su deo hibridnog ratovanja i niko na svetu nije siguran. Probajte da zamislite jedan dan bez struje, mobinog telefona, interneta, kablovske mreže i onda ćete imati sliku kako izgleda jedan uspešan teroristički sajber napad koji bi čitavu zemlju učinio slepom i gluvom. Da se to ne bi desilo, mi moramo da učimo, napredujemo, vežbamo i zahvaljujući tome što sprovodimo politiku predsednika Aleksandra Vučića, politiku vojne neutralnosti, možemo da vežbamo i da se pripremamo i sa armijama sa istoka i zapada, da od svih naših partnera učimo i uzimamo ono što je najbolje. Ovo je dobar način da se pripremamo za oblast o kojoj znamo malo ali i mnogo razvijenije zemlje  od nas ne znaju mnogo više od nas. „Syber Tesla 2019“ je ove godine specifična i po tome što imamo posmatrače iz redova oružanih snaga Mađarske na šta smo veoma ponosni, a mi smo dokazali da naši ljudi brzo uče i da smo spremni da odgovorimo na svaku pretnju i svaki napad. Država Srbija nije izolovano ostrvo, sve što se dešava drugim zemljama kada je u pitanju sajber bezbednost i sajber pretnje može da ugrozi i nas. Mi smo vojno neutralna zemlja, ne želimo da budemo deo ni jednog vojnog saveza, ali sukob velikih itekako može da utiče na nas. Moramo biti spremni da štitimo svoj sajber prostor i svoj način života“, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin, prilikom današnje posete kasarni „Vojvoda Radomir Putnik“ u Gornjem Milanovcu.

cyber tesla 3
Foto: GM Press

Brigadni general Ljubiša Đolović, načelnik Uprave za telekomunikacije i informatiku, rekao je da je ova vežba svojim sadržajem ispunila cilj i da je organizovanjem potrebne infrastrukture, odnosno stvaranjem poligona za izvođenje vežbe, omogućila da  crveni i plavi timovi, napadači i oni koji organizuju zaštitu informacionog sistema u različitim varijantama ostvare sve te aktivnosti koje se mogu dogoditi u sajber prostoru.

Ljubiša Đolović
Ljubiša Đolović, Foto: GM Press

„Ovo je četvrta vežba i najbrojnija, tako da cenimo da smo ove godine sa najvećim brojem ljudi, komunkacijom između njih, stekli nova iskustva, nova znanja koja ćemo i dalje produbljivati. Da je dovoljno – nije. Znamo šta nam je činiti i preduzećemo mere za organizovanje sledeće vežbe, edukaciju naših pripadnika sa partnerima, državnim organima i preduzećima u cilju stvaranja jedinstvenog tela i snage za najbolju sajber odbranu“, zaključio je Đolović.

Gari Mekju
Gari Mekju, Foto: GM Press

„U ime mog pretpostavljenog generala iz Ohaja, želim da izjavim da smo veoma ponosni što smo ovde ove godine, četvrtu godinu zaredom. Spoznali smo da su kapaciteti veći nego prethodnih godina i mogućnosti za vežbe su unapređene“, rekao je danas pukovnik Gari Mekju, načelnik združenog štaba Nacionalne garde Ohaja i dodao da je veoma ponosan na svoj tim.

„Kroz razgovor sa mojim timom, koji je ovde bio ove sedmice, saznao sam da su imali odličnu nedelju i da su do sad najviše uradili, kao i da su veoma ponosni na ono što je postignuto kroz ove četiri godine“, istakao je Mekju.

Dejan Kovačević
Dejan Kovačević, Foto: GM Press

Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac istakao je danas da naša opština ima izuzetnu saradnju sa Vojskom Srbije. 

„Meni je drago što je Centar za obuku i informatiku ostao u Gornjem Milanovcu i što će nadalje funkcionistati kao centar veze za Srbiju. Ono što smo danas imali priliku da vidimo jeste da su pripadnici Vojske Srbije okrenuti ka usavršavanju tehnologija i tehnika koje nam nisu bile poznate u nekom ranijem periodu, kao i za prepoznavanje napada koji su se dešavali i u Srbiji i u svetu. Mi moramo biti spremni za sve tehnološke revolucije, pa i na ovaj način da se zaštitimo. Zahvalan sam gospodinu Vulinu što svaki put nađe vreme da poseti opštinu Gornji Milanovac i što u tim prilikama imamo mogućnost da razgovaramo o dugoročnijoj saradnji sa Garnizonim mestom i tu smo da sve što možemo da izađemo u susret vojsci Srbiji, jer bez jake vojske nema ni jake države“, rekao je Kovačević.

cyber tesla 4
Foto: GM Press
Mirjana Milićević
Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *