Za Gornji Milanovac duplo više vakcina protiv gripa

Iako je epidemiološka situacija na području milanovačke opštine stabilna, već skoro mesec dana nema obolelih od Kovida 19, epidemiološke preporuke i dalje su na snazi. Ulazimo u jesenji period koji karakteriše veći broj respiratornih infekcija, u milanovačkom Domu zdravlja kažu da će nabavkom većeg broja vakcina protiv sezonskog gripa, biti omogućeno masovnije vakcinisanje ljudi zaposlenih u javnim ustanovama, kao i starijih sugrađana.

Prema najavama epidemiologa i članova Republičkog Kriznog štaba, vakcinisanje protiv sezonskog gripa trebalo bi da počne 1. oktobra, Srbija je nabavila preko 300 000 doza vakcina, kako bi se izbegao sudar gripa sa Korona virusom.  Doktor Aleksandar Čivović, v.d. direktor milanovačkog Doma zdravlja kaže da je naručen duplo veći broj vakcina u odnosu na prethodnu godinu.

dr Aleksandar Čivović, v.d. direktor Doma zdravlja

-Prošle godine imali smo oko 1.500 vakcina protiv sezonskog gripa na teritoriji milanovačke opštine i to nije bilo dovoljno.-rekao je Čivović, i dodao – imajuću u vidu da će se preklopiti sezonski grip i Covid 19 čiji se drugi talas očekuje krajem oktobra, naručili smo duplo veći broj vakcina. Svi zaposleni u javnim ustanovama i kolektivima, biće upućeni da se vakcinišu. –

Ukoliko ste vakcinisani protiv sezonskog gripa, a desi vam se respiratorna infekcija, lekari će moći lakše prođu kroz trijažu, isključujući virus gripa. Udruživanje ova dva uzročnika infekcije mogu dovesti do promašaja u dijagnostici, pa lekari predlažu masovnije vakcinisanje protiv sezonskog gripa, posebno najosetljivijeg dela stanovništva, kao što su hronični bolesnici, stariji  i osobe slabijeg imuniteta.

Doktor Čivović smatra da vakcinu trebalo da prime zdravstveni radnicici koji su prvi na udaru infekcija i virusa, kao i zaposleni u javnim ustanovama i kolektivima.

-Očekujem da se zdravstveni radnici i zaposleni u javnim ustanovama i školama vakcinišu, kako bi se izbegli rizici, i greške u dijagnostikovanju infekcije, treba biti odgovoran, pogotovo ako ste na takvim radnim mestima– naglasio je Čivović..

Samo odgovornim ponašanjem, uz poštovanje epidemioloških mera i preporuka, čuvamo sebe i svoje bližnje, jer zdravlje i život su najvažniji.

 

GM Press / Aleksandra Stevanić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *