Za lepši zeleniji grad

Šetalište pored reke Despotovice dobiće uskoro lepši i zeleniji izgled.Zasadi stabala će, prema rečima  Nevene Obradović, šefa Kancelarije za zaštitu životne sredine,osim lepšeg izgleda okoline, doprineti i poboljšanju kvaliteta vazduha.

Projekat Opštine Gornji Milanovac “Unapređenje zelenila našeg grada”, ulazi u završnu fazu, a iz Ekološke kancelarije kažu da su zadovoljni dinamikom izvođenja radova, nakon kojih će ovaj deo grada odisati novim krošnjama.

-Realizacija Projekta unapređenja zelenila našeg grada je pri kraju. Zasadili smo drvoredne sadnice visokog kvaliteta, autohtonih vrsta koje rastu na našem području, kao što su: javor, jasen, tulipan, platan. Pored reke Despotovice sadimo 40 novih vrsta drveća, a vršimo i dopunjavanje postojećih vrsta. Najznačajniji deo projekta, pored unapređenja gradskog zelenila, jeste poboljšanje kvaliteta vazduha, koji će biti prijatniji za udisanje tokom šetnji po keju – rekla je Nevena Obradović, šef Kancelarije za zaštitu životne sredine.

Foto/Nevena Obradović, šef Kancelarije za zaštitu životne sredine

Prema rečima naše sagovornice, ovo je završnica projekta započetog krajem 2020. godine,kojim je obuhvaćen i Spomen-park Brdo mira sa 200 novih sadnica, listopadnog i četinarskog drveća.

Nakon završetka sadnje stabala pored reke,  izvršiće se dopuna drvorednih sadnica u pojedinim gradskim ulicama. Iz Kancelarije za zaštitu životne sredine apeluju na sugrađane da poštuju nove sadnice  kako bi uspele i doprinele kvalitetu i lepoti ovog prostora, što je svrha čitavog projekta kada je u pitanju izgled grada.

Neka Milanovac ponovo osvoji epitet belog labuda u jezeru zelenila.

 

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *