Za one koji vole istoriju, ili tragaju za istinom

Osoba koja čita srećna je osoba. Neuporedivo je zadovoljstvo koje nalazi u čitanju: jedinstveno po prefinjenosti, izuzetno po istančanosti, duboko po prijatnosti-reči su pisca Zorana Živkovića.

Ako želite sebe da usrećite dobrom knjigom, pogledajte koje naslove za ovaj vikend preporučuje Biblioteka „Braća nastasijević“.

Za mlađe čitaoce je izdvojena knjiga „Kneževi i kraljevi dinastije Obrenović“ u izdanju „Pčelice“. Kroz priče o vladarima iz XIX i prve polovine XX veka koje se baziraju na sačuvanim izvorima njihovog vremena,oplemenjene fotografijama, portretima i ilustracijama, najmlađi imaju priliku da, na veoma zanimljiv način, steknu nova saznanja.

-Ovo je knjiga za one koji vole istoriju,ali i za one koji je ne vole, ali žele da nauče nešto novo-kaže Dragana Perišić, bibliotekar Biblioteke „Braća Nastasijević“.

Poznat po svojim pesmama i pričama, „Čudnoj knjizi“ i romanu „Ep o vodi“, pisac Enes Halilović odrasle čitaoce vodi na put potrage za istinom kroz knjigu „Ljudi bez grobova“.

-Glavni junak u potrazi za ocem nailazi na istine koje će pomeriti njegov život. Istina o poreklu i precima je katkad bolna i teška. Ovo jei knjiga o ljubavi u porodici, ljubavi sina i oca,o praštanju i o dobru koje uvek pobeđuje ono zlo u čoveku-navodi Dragana Perišić.

Na samom početku, pisac nas uvodi u neizvesnost svog traganja:

“Ako se negdje ujedem za jezik, ako i preskočim kakav detalj, neće to biti da bih sebe poštedeo, negdje se moramo izmaknuti od istine, jer istina je kao bunar – neko se hladne vode napije i okrijepi dušu, neko se tamo strmoglavi i sretne smrt. Sve što počinje neminovno teži tome odakle je počelo. Kad okončam ovu priču, doznaću zašto sam zapisivao.”

Koje su to istine zabolele glavnog junaka , saznaćete na svakoj narednoj stranici.

 

GM Press / Katarina Srećković

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *