Zastava je najveća svetinja i ponos vojnički

„Zastava je najveća svetinja vojnička, sveto znamenje vojničke časti i dužnosti , vojničke slave i ponosa“, rekao je slavni general Stepa Stepanović, koji je bio ministar vojni, kada je kralj Petar I Karađorđević, uz počasnu paljbu i paradni marš, svečano uručio vojnu zastavu 51. puku Srpske vojske na Banjici.

Uručivanje vojnih zastava treba da nas podseti na značaj vojne zastave u srpskoj istoriji i tradiciji.

Dodela novih zastava vršena je svečano, uvek uz najveće državne i vojne počasti, a dodeljivane su jedinicama od strane kneza odnosno kralja ili predsednika države.

Uoči prvog srpsko-turskog rata 1876. godine, na predlog misnistra vojnog, odobreno je da se nabave zastave za 77 bataljona 2. klase narodne vojske i 29 eskadrona konjice.

Po uredbi o zastavama iz 1884. godine zastave su na Cveti 1886. godine, dobili aktivni pešadijski i konjički pukovi, gardijski eskadron, rezervni pešadijski pukovi i rezervni konjički divizioni, kraljeva garda.

Na osnovu Uredbi o zastavama iz 1906. godine urađene su nove zastave i tek 1911. godine dodjeljena je 51 zastava pešadijskim i konjičkim pukovima, Gardi i žandarmeriji.

Prema Uredbi iz 1920. godine urađene su vojne zastave koje je kralj ujedinitelj Aleksandar I Karađorđević, 6. septembra1930. godine, na Banjici svečano dodelio pešadijskim i konjičkim pukovima, zatim kraljevoj Gardi i žandarmeriji.

U toku narodno-oslobodilačkog rata proleterske brigade su imale zastave koje su zadržane u jedinicama sve do 22. decembra 1951. godine, kada je Josip Broz Tito dodelio nove zastave gardijskim jedinicama i naredio da se nove zastave dodele i ostalim jedinicama.

Vojne zastave imaju 24 jedinice Vojske Srbije. Predsednik Republike Srbije povodom proslave jubileja Vojske Srbije i obeležavanja dva veka Takovskog ustanaka, 23. aprila 2015. godine, uručio je 23 vojne zastave. Vojna zastava Kadetskoj brigadi je uručena ranije.

Redakcija GM Press

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *