Završena sanacija krova crkve brvnare u Pranjanima

Povodom završetka radova na sanaciji krova crkve brvnare u Pranjanima, danas u 12 sati, održana je konferencija za novinare u crkvenoj porti. Na konferenciji je govorio predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević i predstavnici  Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, mr Katarina Grujović Brković v.d. direktora i Rajko Čubrić, arhitekta.

Projekat Sanacija krova crkve brvnare u Pranjanima realizuje se sredstvima Ministarstva kulture i informisanja RS i sredstvima iz budžeta opštine Gornji Milanovac. Vrednost projekta iznosi 5.370.000,00 dinara.

„Ja želim prvo da se zahvalim Zavodu za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, koji je prepoznao značaj ovih objekata ispred kojih se nalazimo. Zadatak lokalne samouprave je da se uključi u sva dešavanja koja Zavod za zaštitu spomenika kulture sprovodi na teritoriji opštine Gornji Milanovac. Najveći deo sredstava je, naravno, odvojila Republika Srbija i prema konkursu Zavod za zaštitu spomenika kulture je dobio preko 5 miliona dinara od Republike za realizaciju ovih radova. Opština Gornji Milanovac je takođe pomogla sa određenom svotom novca, koja nije velika, ali nam je važno da se uključimo u svaki projekat. Dosta toga imamo što je pod zaštitom spomenika kulture, pogotovu Zavoda iz Kraljeva, i mi smo tu da se odazovemo svakoj akciji, jer kultura je nešto što baštinimo, i treba da ostane i posle nas za neke nove generacije. Kada spojimo i turizam sa tom celom pričom naše kulturne baštine, onda ćemo imati poptuni efekat. Mi ćemo u narednom periodu imati jedan veliki projekat ovde u Pranjanima koji će takođe biti pod okriljem Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a to je Galovića polje, koje je sad u predfazi, gde ćemo graditi jednu pistu, da pokušamo da pokažemo kako je to nekad izgledalo, kada su spašavani američki piloti, a biće izgrađen i jedan memorijalni centar. Sve će to opet ostati nama da na ponos čuvamo, da čuvamo našu tradiciju i uspomenu na ljude koji su sve to radili. Takođe, imaćemo u narednom periodu i oko znamenitog mesta Takovo dosta ulaganja, a bez uske saradnje lokalne samouprave, države i Zavoda za zaštitu spomenika kulture mi to svakako ne možemo da uradimo. Želimo da našu tradiciju i našu kulturu prezentujemo na najbolji  način svim posetiocima Gornjeg Milanovca.“  – rekao je Dejan Kovačević.

Foto: GM Press
Foto: GM Press

Crkva brvnara u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca sagrađena je 1827. godine, kao parohijska crkva, ali je njen značaj opao izgradnjom nove zidane crkve početkom 20. veka. U tom periodu je izostalo tekuće održavanje hrama, usled čega je šezdesetih godina 20. veka bila gotovo u potpunosti devastirana i sklona padu, pa su izvedeni opsežni konzervatorsko-restauratorski radovi. Vrednost crkve brvnare u Pranjanima, kao i drugih u okolnim selima (Takovo, Ljutovnica) i njihov značaj za očuvanje hrišćanske vere u doba vladavine Otomanske imperije, prepoznati su još u vreme osnivanja moderne službe zaštite, pa je hram Preobraženja Hristovog utvrđen za nepokretno kulturno dobro – spomenik kulture 1949. Godine. Naknadna valorizacija hrama dovela je do njegovog uzdizanja za još jedan stepen zaštite, pa je 2000. Godine crkva brvnara utvrđena za spomenik kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju.

Foto: GM Press
Foto: GM Press

Zbog dotrajalosti krovnog pokrivača izrađen je projekat sanacije i 2019. godine dobijena su sredstva od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za njegovu sanaciju. Projektom je izvršena sanacija krova, odnosno, zamena dotrajalog krovnog pokrivača novim, izrađenim tradicionalnim metodama cepanja hrastove građe i sprovođenjem hidrofobne zaštite kuvanjem šindre u mešavini katrana i lanenog ulja. Zbog nedostatka sredstava za kompletan završetak radova i vođenje neophodnog konzervatorskog nadzora u finansiranje projekta se uključila Opština Gornji Milanovac, čiji predstavnici su shvatili važnost projekta i vrednost čitavog kompleksa u Pranjanima.

„Danas smo u velikoj radosti, jer smo i u ovim vremenima koja su ovakva kakva su, za sve nas koji živimo u ovoj zemlji, uspeli da uradimo veliku stvar i da pokažemo da smo generacija koja može da sačuva ono što im je dato od predaka na čuvanje. Velika mi je radost što ćemo i onima posle nas imati šta da ostavimo na čuvanje.  U hramu se služi redovno na Preobraženje, a imamo u planu da počnemo subotom da služimo i liturgije za upokojene, pošto su nekad u ovoj crkvi obavljana opela.“ – rekao je Jerej Vojislav Risimović, paroh Pranjanski.

U 2019. godini je, na inicijativu lokalne zajednice, izvršeno i preseljenje Gavrovića čardaka, takođe nepokretnog kulturnog dobra od velikog značaja za Republiku Srbiju, u crkvenu portu, čime je kompleks još više dobio na značaju.

Jednom zanimljivom akcijom čardak je na staroj lokaciji rasklopljen, odnosno, rasklopljen je krovni pokrivač, i skinut je krov, a zatim je kompletan objekat kamionskom dizalicom podignut i dovezen ovde na prostor crkvene porte. Kasnije smo mi uradili novu krovnu konstrukciju i novi krovni pokrivač, jer je stari bio potpuno oštećen i nije bilo uslova da se on vraća, već je bilo neophodno da se postavi potpuno novi. Zamenjeni su, odnosno, dopunjeni elementi enterijera i kapci na prozorima, sve ono što je nedostajalo, tako da je on spreman sada za jednu lepu turističku prezentaciju, da to tako nazovemo“ – rekla je Katarina Grujović-Brkić.

GM Press / Milica Vukelić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *