Žički blagovesnik: 140 godina od rođenja i 30 godina od prenosa moštiju Svetog vladike Nikolaja Velimirovića

Časopis „Žički blagovesnik“ izlazi sa većim prekidima još od 1919. godine. Blagoslovom episkopa žičkog, gospodina Justina, ovaj časopis izlazi 4 puta godišnje, a pokrenut je na inicijativu Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, kome je najnoviji broj posvećen.

 – Konkretno ovaj broj od oktobra do decembra tematski je u celosti posvećen vladici Nikolaju Velimiroviću. Razlog za to je jubilej – 140 godina od rođenja i 30 godina od prenosa moštiju Svetog vladike. Ovaj broj sadrži 10 radova. Časopis otvara rad blaženopočivšeg episkopa Atanasija Jevtića koji govori o životu vladike Nikolaja i o tome koliko je on bio svestrana ličnost i koliko je voleo indijsku misao i istočnjačku filozofiju, ali i o tome kako se uzdigao iznad svega toga i izabrao put bogočoveka Isusa Hrista – rekao je Milorad Vasiljević, veroučitelj.

Milorad Vasiljević, veroučitelj

Pored pomenutog, tu su još i radovi o vladici Nikolaju dok je stolovao u Kraljevu i u Čačku, zatim rad jednog studenta iz Libertivila koji opisuje kult vladike u Americi, potom rad koji govori o njegovim mislima. Tu su još i članci koji govore o vladičinim najbližim saradnicima – o monahinji Ani Adžić i o proti Aleksi Todoroviću.

– Hteo bih da naglasim da, ako čovek želi nešto da pročita, on mora da zna zbog čega mu je to bitno, zbog čega je bitna misao Svetog vladike Nikolaja. Sveti Justin ćelijski je govorio da je, posle Svetog Save, vladika Nikolaj naš najveći Srbin. Ako uzmemo da je to tako, sasvim bi bilo prirodno da se ljudi upoznaju sa mislima vladike Nikolaja. Sem toga, kroz ovaj broj, i uopšte kroz ovaj časopis čitalac može da usvoji neke norme kako bi mogao da ide kroz život ugledavajući se na vladiku – dodao je Vasiljević.

Ovaj časopis izlazio je od 1919. do 1938. godine pod nazivom „Pregled crkve Eparhije žičke“,  a od 1939. do 1941. godine nosi ime „Žički blagovesnik“. Časopis posle toga nije izlazio 56 godina, da bi 1997. godine bio obnovljen uz blagoslov počivšeg vladike žičkog Stefana.

GM PRESS/Jovana Lekić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *